Izvanredna sjednica

Usvojen rebalans federalnog proračuna

parlament
VL FOTO
13.09.2010.
u 13:47

U dogovoru s međunarodnim financijerima rebalansom je predviđeno uvećanje transfera za Fond PIO, kao i za invalidnine

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je na današnjoj izvanrednoj sjednici u Sarajevu rebalans federalnog proračuna za ovu godinu, koji je predložila Vlada Federacije BiH u iznosu od 1.862.962.000 KM. Također, usvojen je i Prijedlog zakona o izvršenju proračuna. Vlada Federacije BiH je rebalansom proračuna, u odnosu na sadašnji, predvidjela povećanje ukupnog iznosa za 116,1 milijun KM.

Ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da je proračunski rebalans rađen, jer je u dva sektora došlo do rasta prihoda, i to u stavkama ubiranja poreza na dobit te dividedni od poslovanja javnih poduzeća. U tim sektorima su ostvareni izvorni proračunski prihodi bez vanjskih uticaja.

U dogovoru s međunarodnim financijerima rebalansom je predviđeno uvećanje transfera za Fond PIO, kao i za invalidnine, a umanjene su tekuće rezerve kao i ukupna stavka izdataka za plaće i naknade, gdje umanjenje iznosi 3,3 milijuna KM. Iako je zakon o pravima razvojačenih branitelja prestao da postoji, rebalansom je predviđeno 2,3 milijuna KM za raniji dug toj populaciji, a Vlada je uspjela da izbjegne sugerirano umanjenje za naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Kada su u pitanju županije, Bevanda je rekao da i oni moraju postići uštede, a izuzetak su Bosanskopodrinjska, Posavska i dio Hercegbosanske županije, koji više nisu u stanju ni sklapati kreditne aranžmane, pa su za njih predviđena grant sredstva, jer jedino tako mogu postići održivost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?