Petar Majić

Utemeljenje Herceg Bosne bilo je najbolje 
rješenje za 
opstojnost BiH

Petar Majić
18.11.2012.
u 11:07

Sjednica na kojoj je utemeljen HZ HB nije počela u zakazano vrijeme jer je Mate Boban ostao duže osmišljavati, pisati i koncipirati nacrt ideje o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Prošla je 21 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. U nekad glavnome gradu, u Grudama, u jednom od lokalnih kafića sjedam s Petrom Majićem, živim svjedokom utemeljenja Zajednice zahvaljujući kojoj je hrvatski narod obranio slobodu i suverenitet u BiH, a BiH opstala kao država, bez obzira na osporavanja te činjenice od onih koji ne žele dobro Hrvatima u BiH.

Petar Majić je bio dugogodišnji zastupnik u Parlamentu FBiH, a svojedobno i predsjednik Doma naroda BiH Parlamenta, kao i prvi predsjednik Izvršnog odbora općine Grude, koji je utemeljen davnog 3. prosinca 1990. godine. Jasno se sjeća većine detalja, a pogled zaiskri pri spomenu na povijesno vrijeme i godine ponosa i slave hrvatskog naroda.

- Balvan revolucijom koju organizira SDS i Vijeće srpske krajine, stvara se politička klima ugroženosti Srba u mladoj Hrvatskoj državi, a u stvari otpočinje plan za stvaranjem velike Srbije. Raspadom Jugoslavije koja je po mnogo faktora u stvari bila neformalna velika Srbija od Triglava do Đevđelije počinje alternativni plan stvaranja stvarne velike Srbije do linije Karlobag-Karlovac-Virovitica. JNA kupi oružje teritorijalne obrane i rezervne policije, pa Hrvatska stvara Zbor narodne garde u okvirima MUP-a i pokušava razvijati diplomatske aktivnosti da svijet spriječi sukob koji je bio pred vratima. JNA je pak perfidno naoružavao srpsko stanovništvo, kao na kninskom kolodvoru kada su im prepustili dva vlaka oružja ili izravnom dostavom. Uskrsom na Plitvicama i smrću Josipa Jovića počinje čisti oružani sukob. Grude su u jesen 1991. dale prvu ratnu žrtvu. Bio je to Blago Tica koji je poginuo u Vukovaru.

Nakon zaustavljanja tenkova u Pologu, bilo je jasno da JNA nije stabilizirajući faktor ni u BiH kako je Alija Izetbegović pogrešno procijenio situaciju. Povlačenjem JNA iz Slovenije i Hrvatske, BiH je postala logistička baza napada agresorske JNA i četnika na Hrvatsku. Sa zračne luke u Mostaru polijetali su zrakoplovi koji su tukli odašiljače i gradove u Hrvatskoj iz Bosanske Posavine granatirani su gradovi i naselja u Slavoniji sa zračne luke u Bihaću polijetali su ratni zrakoplovi u smrtonosne pohode po cijeloj Hrvatskoj.

Međunarodna zajednica je uvela embargo na nabavu oružja, a Hrvatska je napadnuta skoro na cijelom teritoriju. Dolaskom tisuća rezervista JNA iz Srbije i Crne Gore u Mostar, neprikrivenom ratnom retorikom vodstva Srba u BiH i praktično istupanjem iz struktura vlasti BiH, a posebno napadom, paljenjem općine Ravno i ubojstvom civila, svakom normalnom je bilo jasno da rat čeka i Bosnu i Hercegovinu. Budući da Predsjedništvo BiH na čelu s Alijom Izetbegovićem nema jasnu reakciju, mi Hrvati smo postali svjesni da moramo nešto poduzeti. Već tada je desetak Gruđana izgubilo svoje živote u Hrvatskoj, a totalno ratno okruženje je bilo pred vratima tako da je vladala prava ratna psihoza. Najnormalnija je stvar tada bila okupiti izabrane predstavnike hrvatskog naroda, porazgovarati i pronaći najbolje rješenje. Već funkcionalna koordinacija Predsjednika općina uviđa nefunkcioniranje vlasti u Sarajevu pa i nesnalaženje vodstva HDZ-a na čelu sa Stjepanom Kljujićem i oni su kao u biti jedina prava organizirana politička snaga Hrvata u BiH s pečatom izborne legitimnosti, odlučuju se zajedno s izabranim zastupnicima na što bolju koordinaciju i formalno uvezivanje utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne - naglašava Majić.

I tada stižemo do toga sudbonosnog dana u hotelu Grude. Majić s ponosom premotava film u jedno prohladno jutro u jesen 1991. godine. Bilo je to 18. studenoga, a Hercegovinu su dočekali tmurni oblaci iz kojih je na trenutke isijavalo sunce. Upravo to sunce koje je lagano isijavalo iza oblaka nagoviještalo je buđenje i rađanje jednog novog života i snažnog zajedništva. - Na prvom sastanku bilo je 30-ak predstavnika općina, nekolicina zastupnika i hrvatskih članova Vlade BiH, a sjednica je trebala početi u 11 sati. Nije počela u zakazano vrijeme jer je Mate Boban ostao duže osmišljavati, pisati i koncipirati nacrt ideje o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne - prisjeća se Majić. Stoga današnje insinuacije da je to bio smišljen pripremljen projekt rušenja BiH ne smiju biti ozbiljno shvaćene. Glavna vijest toga dana je bila ta da je pao Vukovar i da se dogodio gnjusni zločin u Škabrnji. Strepilo se za Dubrovnik, Sinj, Šibenik, Zadar, Županju, Osijek,..

U Grudama se tad, pjesnički rečeno, začuo krik očaja i prkosa, poruka optimizma i spremnosti po svaku cijenu na suprotstavljanje agresiji. U popodnevnim satima, negdje između 14 i 15 sati utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg Bosna s Matom Bobanom na čelu i usvojeni prvi zaključci daljnjeg djelovanja. Kasnije, nakon zajedničkog fotografiranja, utemeljitelji - predsjednici općina su se vratili u svoje stožere, a predsjednik Boban je vijest o utemeljenju Herceg Bosne faksirao agencijama koje su u moru teških, tragičnih, širile i jednu pozitivnu, optimističnu vijest za Hrvatski narod. O vjerodostojnosti politike Hrvata u BiH govori i preambula u kojoj stoji da HZ HB priznaje BiH sve dok je ona neovisna od tadašnje i svake buduće Jugoslavije. Nije bilo nikakve primisli o ratu s Muslimanima. Herceg Bosna je bila koncipirana kao politička, kulturna, gospodarstvena i područna cjelina i osmišljena je kao koordinativna zajednica koja donosi politička odluke. Razvojem situacije ta zajednica je bila temelj i HVO-a, a i iz nje je proizišla Hrvatska republika Herceg Bosna. Kritičari i danas traže pojedinačne i parcijalne anomalije kakve se pojavljuju u svakom sustavu i ustroju vlasti, međutim nitko do danas nije, makar i naknadno, ponudio bolje rješenja toga povijesnog trenutka. Kasniji razvoj političke situacije do današnjih dana daje nam pravo reći da je Herceg Bosna bio jedini ispravan put za opstojnost hrvatskog naroda u BiH i model za opstojnost BiH kao jedinstvene decentralizirane, prosperitetne države ravnopravnih konstitutivnih naroda i drugih građana. Ni nakon sedamnaest godina od Daytonskog sporazuma predstavnici mnogobrojnijih Srba i Bošnjaka nisu nas uvjerili da je moguć i bolji drugi put i drukčiji način za ostvarivanje ravnopravnosti i suverenog hrvatskog prava u zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
15:04 18.11.2012.

Ovo je kao kad krajiski Srbi obiljezavaju godisnicu svoje propale SRAO Krajine . Obiljezavati nesto sto je crklo i za cije kratkotrajno postojanje su zrtvonani na stotine tisuca Hrvata u BiH blago receno nije vrijedno . Tzv HB je blijeda kopija Genocidnog entiteta sa svim elementima kojima se vezu uz tu zlocinacku tvorevinu . Kao Hrvat nemam razloga biti ponosan na zlocine , protjerivanja , konc logore unistavanje kulturne bastine koje su pocinjene u ime nas . Za nas Hrvate je ideja o HB bila pogubna stvar jer se u ime sitnih interesa nekolicine ljudi odreklo velikog dijela hrvatskih podrucja u BiH kako bi se u konacnici stiglo do nekakave zajednice koja bi obuhvacala par hercegovackih opcina . Zato HB je obicna lesina zbog koje na stotine tisuca Hrvata u BiH danas ne zivi na svojim ognjistima a "mudro" celnistvo iz Gruda umjesto borbe za nijihovu opstojnost poslalo ih je u izgnanstvo .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?