Uskrs

Uz obitelj i tradiciju proslavili najveći katolički blagdan

bdijenje
Dejan Moconja
10.04.2012.
u 11:05

Puljić: Uskrsna svijeća kao da kaže: I u vama 
je upaljeno svjetlo u sakramentu krštenja

Blagdan Uskrs, najveći katolički blagdan, proslavljen je svečano diljem BiH. Svjetlo Kristovo obasjalo je umorni puk, pokazujući još jednom svjetlo nade. Bdijenje u uskrsnoj noći u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje 11 svećenika.

Vazmeno bdijenje

“U tom svjetlu i mi smo ogrijani božanskom ljubavlju i obasjani svjetlom uskrsloga Krista koji je pobijedio zlo i smrt i osmislio naš život i naše trpljenje. Ova uskrsna svijeća kao da kaže: I u vama je upaljeno svjetlo u sakramentu krštenja”, istaknuo je kardinal Puljić. U katedrali sv. Bonaventure liturgiju bdijenja je predvodio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica i pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren Komarica, a s njim su slavili i četvorica svećenika. “Svi oni koji su željeli da Isus nije uskrsnuo doživjeli su poraz, a i danas svi oni koji se povode lažima i nedosljednostima u nasljedovanju uskrslog Krista na rubu su propasti”, kazao je biskup Komarica koji je predvodio i misno slavlje na Uskrs. U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve je održano bogoslužje Vazmenoga bdijenja, koje je je predvodio mostarski biskup mons. Ratko Perić. Uskrsno bdijenje u crkvi sv. Ante na Bistriku je predvodio apostolski nuncij Alessandro D’Errico. Uskrs je svečano proslavljen u svim župama Broćanskog dekanata, a najsvečanije je bilo u svetištu Kraljice Mira u Međugorju gdje su župljani Međugorja zajedno s mnoštvom hodočasnika iz svih krajeva svijeta Uskrs dočekali i proslavili bdijući i moleći. Računa se da je za uskrsne blagdane Međugorje posjetilo više od 30.000 vjernika sa svih strana svijeta. Članovi čitlučke Frame na Uskrs su nakon mise ispred župne crkve Krista Kralja organizirali druženje svih župljana pod nazivom “Susret u uskrsnoj radosti”. Za tu prigodu su se župljanima predstavili kroz vlastite radionice te ih prodavali po pristupačnim cijenama, a prikupljeni novac iskoristit će za svoje i župne potrebe. Hrvati katolici iz sjeverne Hercegovine proslavili su svečano Uskrs. I ove je godine velik broj došao iz Mostara i drugih mjesta južne i zapadne Hercegovine gdje se većina skrasila nakon ratnih događanja. Svete mise slavljene su u crkvama u Konjicu, Jablanici te u klišanskim župama Obri, Podhum - Žitače i Solakova Kula. Uskrs je svečano proslavljen u svim posavskim župama.

Raseljeni župljani

Misno slavlje i Vazmeno bdijenje u prepunoj crkvi Uznesenja BDM u Tolisi predvodio je gvardijan fra Marijan Živković. Prema tradiciji, puno vjernika okupilo se i u povratničkim župama Derventskog Dekanata koji su pristigli na svoja vjekovna ognjišta, ali nažalost već po završetku svetih misa njihova mjesta ostajala su pusta, s vrlo malim brojem katolika koji su u njima stalno nastanjeni. Posušani su slavili najveći blagdan s puno radosti i nade, a posebno je bilo svečano u gradskoj župi BZ BDM. Došli su u svoj kraj i raseljeni uz poštivanje starih običaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?