Livno

Uz pomoć federalnih Cesta, gradi se nova istočna obilaznica

ceste
Željka Mihaljević
11.04.2012.
u 11:40

Rješenja: Najveći problem trenutačno - hoće li cesta ići preko Kupresa ili Glamoča

Priča o gradnji autoceste Banja Luka – Livno – Split aktualna je već nekoliko godina. Interes za njenu gradnju pokazala je i RH, a od velikog značaja je i za HBŽ. Napravljeno je nekoliko idejnih rješenja, no točna trasa još nije precizirana. Jedna od mogućih varijanti od Banje Luke vodi preko Kupresa, a druga preko Glamoča. Ova posljednja kao i izgradnja nove obilaznice, koja bi se gradila istočno i južno od Livna, prezentirana je na zadnjoj sjednici OV. Ono što je za livanjsku općinu značajno jeste da u obje varijante trasa autoputa, odnosno brze ceste, ide preko njenog teritorija.

Općinski načelnik Luka Čelan kazao nam je kako je riječ o dva iznimno važna projekta za općinu Livn te dodao kako se nada “da ćemo nakon ove prezentacije vrlo brzo vidjeti i ono što bi trebalo uslijediti, dakle, da će se nešto konkretno i odraditi na samoj realizaciji”. - Sigurno je i to da bi se njihovom realizacijom umnogome otvorile i stvorile perspektive za daljnji i bolji razvoj općine Livno, kazao je on. Direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva za naš list je kazao kako je točno da trasa još nije definirana, te dodao: “Postoje određena razmišljanja i svatko se bori za neki svoj dio kolača u toj priči. A to je jedan ogroman kolač i ja kao Livnjak stojim iza toga i tražim, i sve ću učiniti da ta trasa ide preko Livna, odnosno preko Glamoča prema Mrkonjić-Gradu.“

A na upit kada bi se mogla znati točna trasa kazao nam je da su to još uvijek procesi koji traju, te da je ostvario određene kontakte s resornim federalnim i državnim ministrom u tom kontekstu rada. Međutim, ne bi se, kazao je Vujeva, o rezultatima još izjašnjavao, ne bi želio istrčavati prije vremena. Ono što je izvjesno je to da će se u Livnu uz pomoć federalnih Cesta graditi nova istočna obilaznica budući da je postojeća preko Orlovače i Sučića hrasta za vojarnu i naselje Brina postala gotovo gradska ulica. Riječ je o aplikaciji livanjske općine spomenutom poduzeću jer je trebalo tražiti rješenje koje bi bilo bolje nego što je postojeće, a i spomenuta obilaznica nikada nije dovršena. I Filip Vujeva nam je kazao kako je gradnja istočne obilaznice gotova stvar te da u Cestama imaju osigurana sredstva. “Obilaznica se nalazi na pravcu koji je definiran prostornim federalnim planom prometnice brze ceste od križanja u Livnu pa preko Šujice, Kupresa, Bugojna. Tako da tu nema nikakvih dvojbi. O sitnicama, sitnim izmještanjima, nekoliko ili stotinu metara plus minus, uopće nije upitno,“ kazao je Vujeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?