Dvodnevni seminar

Uz pomoć Talijana - ‘Kuća na pola puta’

Dom
04.01.2013.
u 09:59

Projekt - kojim se pomaže štićenicima domova, velikim je dijelom financiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije

“Kuća na pola puta” naziv je projekta koji je osmišljen kako bi se štićenici domova za socijalnu skrb, nakon ostvarenja svoje punoljetnosti, imali gdje, na određeno vrijeme, smjestiti. Povodom ovog projekta i kako bi se pokušali razmotriti svi problemi s kojima bi se mogli susresti u daljnjoj organizaciji, u prostorijama mostarskog centra za socijalni rad organiziran je dvodnevni seminar.

Vrijedan ugovor

Udruženje “Luciano Lama” i grad Mostar su prije godinu dana potpisali ugovor o suradnji kojim je dogovoreno da će se pomagati nezbrinutoj djeci. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije financiralo je projekt za poboljšanje životnih uvjeta adolescenata koji su podrijetlom iz bh. dječjih domova. Grad je za projekt izdvojio 376.000 eura, a od Ministarstva vanjskih poslova Italije, preko organizacije “Luciano Lama”, izdvojeno je 800.000 eura. Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, kazala je da je ponosna zbog sudjelovanja u projektu i da vjeruje da će uvelike pomoći mladim osobama koje su se našle u ovakvoj situaciji. “Dakle, radi se osobama koje su postale punoljetne te ne mogu više boraviti u domovima, ali se još uvijek nisu zaposlili. Ovim projektom se omogućuje da u kući provedu 18 mjeseci, dok se za njih ne nađe zaposlenje ili neka druga skrb”, kazala je Komadina. Lokacija doma je u Vrapčićima i sada se nalazi u fazi dobivanja odobrenja za građenje iako, prema riječima savjetnice, sve aktivnosti teku u dobrom pravcu.

Više od 10.000 djece

“Naš prvi posjet Mostaru se dogodio prije 20 godina i otada mladi bez roditeljske skrbi svake godine borave dva puta godišnje u Italiji pa je tako brojka prestigla 10.000 djece. Luciano Lama je organizirao dolaske djece te uvidio da po navršetku 18 godina moraju napustiti dječje domove i da za njih nije osiguran ni smještaj ni posao”, kazao nam je suradnik organizacije “Luciano Lama” Taglioli Manilo. Posljedica ovog saznanja upravo je sklapanje sporazuma koji daje nadu da će se uvelike olakšati mladima daljnji nastavak života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?