Domišljatost

Uzimaju ilegalcima i pomažu ugrožene

Pomoć
19.08.2013.
u 09:47

Voće i povrće koje oduzmu onima koji rade na crno daju ugroženima

Na domišljatu akciju odlučili su se u Županijskoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzli koja je pozdravljena od brojnih u BiH.

Reakcija inspektora

Inspektori u toj županiji onima koji nemaju valjane dokumente pečate radnje i oduzimaju voće i povrće koje se ilegalno prodaje na javnim površinama. Te akcije traju već nekoliko dana, a provest će se u svih 13 općina TŽ-a, javilo je Oslobođenje. I ništa ne bi bilo neobično da voće i povrće inspektori ne doniraju ugroženim kategorijama. Jedna donacija otišla je u prihvatni centar Duje, dok je druga donirana djeci bez roditeljskog staranja. - Treća količina, oko 7000 kilograma raznog povrća, otišla je u Narodnu kuhinju. Radi se o lako kvarljivoj robi i s obzirom na to da nemamo ogromne hladnjače gdje bismo to čuvali, odlučili smo robu donirati. Spojili smo ugodno s korisnim - oni koji su u stanju socijalne potrebe najesti će se, a robu uzimamo od onih kojima to ne pripada, koji nemaju nikakvu valjanu dokumentaciju i odobrenja za rad, pojasnio nam je Besim Duraković prvi čovjek inspektorata. Također je naveo da osobe koje se na crno bave ovakvim načinom prodaje voća i povrća nisu u stanju socijalne potrebe. - Ne možeš ti imati robe u vrijednosti od 3000 maraka, a da budeš u teškom statusu.

Pomoć ugroženima

Ovi koji su u teškom statusu, mi njih otjeramo. Kažemo im da odu. Vi vidite na njima da imaju 100-200 maraka robe. A ovi nisu takvi, oni imaju hladnjače. 
Postali su opasnost za realnu ekonomiju. Ovi koji legalno prodaju su reagirali prema nama, tražili zaštitu, inače će i oni otpustiti svoje radnike, kazao je Duraković. On je naglasio da se u mnogim slučajevima radi o organiziranoj prodaji, a neke osobe imaju i ugovorene sezonske poslove.

- Najvjerojatnije da odu u Bijeljinu, ili imaju neku uvoznu trgovačku liniju, gdje otkupljuju na mjestu događaja. Tamo lubenice plaćaju 10 feninga po kilogramu. 
Onda dođu ovdje i samo uvećaju uloženu svotu novca. 
Ništa državi ne daju. Dakle, nećemo uopće o njima razmišljati, kazao je Duraković. Ovakve akcije realno je sada očekivati i u drugim bh. gradovima. Uz socijalnu osjetljivost suzbija 
se crno tržište, stoga su ovakve akcije dobrodošle.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije