HAAŠKI SUD

UŽIVO Žalbeno vijeće poništilo oslobađajuću presudu Karadžiću

radovan karadžić
Reuters/PIXSELL
11.07.2013.
u 15:16

Presuda će biti izrečena po žalbi Tužiteljstva na odluku da se Karadžić oslobodi odgovornosti za genocid

15.37 Žalbeno vijeće odbija Karadžićev argument da bi poništenje oslobađajuće presude omelo tog suđenja za ostale točke optužnice.

- Iz gore navedenih razloga, Žalbeno vijeće djelomično odobrava prve, druge i treću žalbenu osnovu Tužilaštva, poništava oslobađajuću Pretresnog vijeća. Vraća na snage optužbe kojiima se tereti Karadžić. Odbija preostale žalbene osnove tužilaštva, vraća predmet Pretresnom vijeću - - rekao je sudac Theodor Meron

15.33 Žalbeno vijeće djelomično prihvaća drugu i treću osnovu i poništava zaključak pretresnog vijeća da ne postoje dokazi o genocidnoj namjeri Karadžića i drugih navodnih članova udruženog zločinačkog pothvata.

15.28 Žalbeno vijeće je zaključilo da je Pretresno vijeće pogriješilo zaključivši da nema dokaza da bi razuman presuditelj o činjenicama mogao zaključiti da se radnja u osnovi djela genocida hotimično nametanje uslova smišljenih da izazovu duševno uništenje žrtava dogodila.

"Nema dokaza za genocid"

Žalbeno vijeće Haaškog suda danas će izreći presudu po žalbi Tužiteljstva na odluku da se bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić oslobodi odgovornosti za genocid u sedam bosanskohercegovačkih gradova.

Zanimljivo je da će presuda biti izrečena na dan kada se prije 18 godina dogodio genocid u Srebrenici.

Prijenos izricanja presude možete uživo pratiti na našem portalu.

Karadžić je 11. lipnja podnio zahtjev za izricanje oslobađajuće presude po svim točkama optužnice u skladu s pravilom 98bis Pravilnika. Na pretresu održanom 28. juna 2012. Pretresno vijeće je izreklo oslobađajuću presudu po točki 1 Optužnice, u kojoj se navodi da je Karadžić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s drugim članovima vođstva Srbije i bosanskih Srba, koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz oćtina u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 31. ožujka 1992. i 31. prosinca 1992. provođenjem kampanje progona, koja je uključivala ponašanje na osnovi kojeg se vidjela namjera da se počini genocid, izvijestio je ICTY.

U tom pogledu, Vijeće je zaključilo da nema “dokaza, čak i ako bi bili u potpunosti prihvaćeni, koji bi mogli podržati osudu za genocid u tim opštinama prema članu 4(3) Statuta”. Tužilaštvo je 25. rujna 2012. uložilo žalbu na oslobađajuću presudu, nakon čega je Žalbeno vijeće saslušalo usmene podneske u vezi sa žalbom 17. travnja 2013.

>> Radovan Karadžić u Haagu traži odbacivanje optužnice

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije