GOVOR TIJELA

Vahidove emocije i Zdravkova samokontrola

\'09.05.2011., Zagreb,  Vahid Halilhodjic odrzao je u prostorijama NK Dinamo konferenciju za novinare Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL\'
Zeljko Hladika/PIXSELL
10.05.2011.
u 09:28

Obraćanje Vahida Halilhodžića i Zdravka Mamića sličilo je na ispovijest. Opći je dojam da su obojica željela ostaviti dojam na publiku. Vaha emocijama a Zdravko samokontrolom.

Vahid je pod stresom. Govor tijela slao je jasnu poruku nevjerice, zaprepaštenosti: česti uzdasi, podizanje i spuštanje ramena, kao da se pita: Što mi je to trebalo? Zvučno otpuhivanje je jasna poruka – da to sve odgurnem što dalje od sebe. Na licu smo mu mogli vidjeti veliki emocionalni stres i ljutnju, sve do emocije gađenja. Podizanjem tijela u položaj odlaska poručio je da želi što prije s time završiti i otići. Samododirivanje upućuje na nisku razinu emocionalnog samopouzdanja. Silno se trudio da uvjeri prisutne da mu vjeruju korištenjem molitvenih pokreta. Emocije potvrđuju i njegov način govora: duge stanke te nedovršene rečenice. Želio je puno reći a ništa ne reći - taktiziranje upakirano u emocije.

Zdravko Mamić govorio je koliko je htio i što je htio. Zatvoreni položaj tijela – prekrižene ruke su jasan znak obrane i poruke neprijateljskog raspoloženja koje ne misli promijeniti. Vidljiva je visoka samokontrola, bira riječi, pazi što će reći, udaljava se od teme, dugi odgovori i poduže stanke jasan su znak kupovanja vremena. Koliko se god trudio suzdržavati, njegovo lice slalo je poruku ljutnje i stresa – stisnute usnice, bljedilo na usnicama koje su bile bez kapi krvi, raširene oči, zamrznuti pogled, pokreti ruku koji sijeku zrak, jasan su znak unutarnjeg konflikta sa samim sobom. Poruka: ja ću to presjeći! Često meškoljenje pri pojedinim izjavama otkriva da je upitno to što je izrekao. Vidljivo je da ulaže veliki napor da ne plane – ukočeno držanje s čestim zabacivanjem glave unazad.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije