Akcija policije

Vandali demolirali i krali po grobovima

Groblje
11.12.2012.
u 09:39

Čelni čovjek PU-a Mostar kazao nam je da su kriminalci otkriveni i poznati policiji, ali s ciljem istrage nije želio izlaziti s detaljima

Mostarska policija je u još jednoj kvalitetno odrađenoj akciji riješila slučaj vandalizma nad grobljima, koji je u posljednje vrijeme uzeo maha u gradu na Neretvi. Prema riječima Draženka Miletića, prvog čovjeka Policijske uprave Mostar, kriminalci su otkriveni i poznati policiji, ali s ciljem interesa istrage i opsežne potrage za vandalima, nije želio govoriti više o pojedinostima slučaja koji je šokirao građane.

Uhodana skupina


Stvar je očito prevršila svaku mjeru nakon što je novi čin vandalizma na Buni doživio eskalaciju. Čak 120 grobova bilo je meta nepoznatih vandala koji su uzeli sve vrijedne stvari, prije svega mesing, a šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća maraka. Nestali su i brojni rukohvati nadgrobnih ploča, a čim se to otkrilo, policija se dala u potragu za drskim kriminalcima, koji su dobro iskoristili hladnoću i nestabilno vrijeme da bi svoj plan proveli u djelo. Postoje i naznake da je ovaj slučaj na Buni povezan s ranijim slučajevima i da se radilo o dobro organiziranoj ekipi koja se već uhodala u ovom poslu. Nedavno je na rimokatoličkom groblju Rodoč također došlo do sličnog zlodjela, kada je otuđeno 30 mesinganih vaza, ukupne vrijednosti oko šest tisuća konvertibilnih maraka. Osim navedenih, na meti su bila groblja Sutina, Šoinovac, Bjelušine i Liska, a građani koje smo zatekli na groblju u šoku su i s pravom smatraju da su kriminalci prevršili svaku mjeru.

Deseci tisuća KM štete

Policijski inspektor s kojim smo razgovarali kazao je kako ovakva zlodjela zasigurno nisu temeljena na vrijeđanju vjerskih osjećaja pojedinaca, već da se vjerojatno radi o kriminalnoj skupini koja nema niti straha niti bogobojazni od ovakvih kaznenih djela. - Činjenica je da je vrijeme teško i da besparica vlada na svakom koraku, ali ovakav kriminal nije nikakvo rješenje, naprotiv tu se vidi sva ljudska izopačenost i nemoral. Pravi vjernik, kojoj god skupini pripadao, nikada neće činiti ovakve stvari i vrijeđati dostojanstvo i pravo na mir pokojnika - kazao je. Mostar nije jedini grad u kojemu se događaju ovakva zlodjela. Noćni čuvari na Gradskom groblju u Banjoj Luci mjesecima vode borbu s vandalima i narkomanima, koji se u sve većem broju okupljaju i skrnave spomenike i kosturnicu u kojoj počivaju kosti poginulih iz rata. Čuvari su kazali da nakon intervencije policije vandali odu, ali se uskoro ponovno vrate. Iskreno se nadamo kako to neće biti slučaj u Mostaru i kako će nakon posljednje akcije mostarske policije ukrašeni grobovi ostajati netaknuti, a tijela pokojnika u miru počivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije