kraj okršaja?

Vatikan od Crkve traži da s državom hitno prekine rat

Josip Bozanić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
21.01.2013.
u 10:00

Vatikanski stav danas će biti prezentiran na zasjedanju HBK. Most u uspostavi dijaloga bit će apostolski nuncij D’Errico. On se već sastao s V. Pusić

Vatikan od Crkve u Hrvatskoj traži primirje, odnosno hitno smirivanje odnosa s državom i prestanak svih okršaja i nadmudrivanja. Hrvatskim biskupima to će biti prezentirano na današnjem izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, koje je izvanredno po tome što se događa izvan uobičajenih dvaju redovitih (proljetnog i jesenskog) zasjedanja, a ne zbog nekih izvanrednih okolnosti, kako se moglo čuti posljednjih dana u javnosti. Točnije, biskupi se uvijek sastaju u siječnju tijekom Teološko-pastoralnog tjedna, kada im se pridružuju i biskupi iz BiH. No, bez obzira na to, u odnosima između crkvenih i državnih vlasti zbog spornog spolnog odgoja vladaju doista izvanredni i neuobičajeni odnosi.

Otišlo se predaleko

Crkva se, sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem na čelu, oštro suprotstavila uvođenju jednog dijela zdravstvenog odgoja u škole i stala u obranu prava roditelja, tj. njihova prava na izbor novouvedenog predmeta koji definira vrijednosni sustav njihove djece, u ovom slučaju posve suprotan kršćanskom učenju i etici. Ipak, iz Vatikana se u ovom trenutku procjenjuje da je sukob u Hrvatskoj otišao predaleko. Premda se, primjerice, i sam papa Benedikt XVI. i ove subote izjasnio protiv rodne ideologije, rekavši kako “Crkva potvrđuje svoje veliko ‘da’ ljudskom dostojanstvu i braku između muškarca i žene, a odbacuje filozofiju roda”, u Vatikanu ocjenjuju da se između crkvenih i državnih vlasti hitno mora uspostaviti dijalog. Stoga je apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico prošli tjedan posjetio potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić, kojoj je potvrdio želju Vatikana da se uspostave ponovno dobri i prisni odnosi između Crkve i vlasti.

– Nuncij i ministrica Pusić razgovarali su dugo i vrlo srdačno. Cilj je ponovno uspostaviti dijalog jer je objema stranama jako stalo do njega – kažu nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Tom prigodom istaknuto je kako Vatikan nije zadovoljan eskalacijom sukoba Crkve i vlasti te da ne podržava akciju hrvatskih biskupa u vezi sa zdravstvenim odgojem i ne stoji iza nje. Naprotiv, stalo mu je da biskupi stanu na loptu. Međutim, s druge strane, Crkva se homogenizirala od baze do vrha, a sam se sukob oko 4. modula zdravstvenog odgoja pretvorio u pravi svjetonazorski rat. Ipak, i u crkvenom vrhu traže način da se pronađe izlaz iz ove situacije, pa je prošli tjedan predsjednik crkvene komisije kardinal Josip Bozanić primio predsjednika Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama, ministra pravosuđa Orsata Miljenića i tajnika komisije Franju Dubrovića. Doduše, kardinal Bozanić rekao je u intervjuu Glasu Koncila da ta komisija nije nadležna za rješavanje pitanja zdravstvenog odgoja, u visokim crkvenim krugovima drže kako ipak treba krenuti s mrtve točke. U to se uklapa i nedavni susret novog predsjednika HBK mons. Želimira Puljića s predsjednikom države Ivom Josipovićem, koji je nakon susreta rekao kako nije dobro da se s državom o tome problemu razgovara preko medija, nego da se “sastanu nadležne komisije i o tome dogovore”.

Poslušati sugestiju

Na biskupima je sutra da poslušaju sugestiju iz Vatikana i zacijelo će prestati s nastupima u javnosti, dok bi nuncij D’Errico mogao na sebe preuzeti osjetljivu ulogu “mosta” između Kaptola i Banskih dvora. S druge strane, katoličke udruge i župnici u bazi nastavit će kampanju protiv zdravstvenog odgoja jer se Crkva u Hrvatskoj ne kani pomiriti s tim nasilno uvedenim predmetom u hrvatske škole, tj. neće odustati sve dok mu se ne uvede protuteža u obliku izbora koji odgovara Crkvi, ali i ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

>>U Zagrebu održali Skup razuma i podrška sekularizmu

Sve o zdravstvenom odgoju čitajte i u našem specijalu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?