DRASTIČNO

Veće cijene kruha 
za 20 %, a ostali pekarski proizvodi do 15 %

kruh
Arhiva VL
22.12.2010.
u 08:23

Bojim se da se na ovom poskupljenju neće stati ako bude poskupio plin, izjavio je Sead Đipa

Dok su građani u Federaciji BiH očekivali božićnicu ili trinaestu plaću, stiže vijest kako će već za Božić jesti kruh skuplji za oko 20 posto, a i ostali pekarski proizvodi će poskupjeti za 10 do 15 posto. Dok je jedan broj pekarnica to već učinio, drugi su poskupljenje odgodili za sljedeću godinu; za desetak dana.

Skuplji i polubijeli kruh

Kako ga neki nazivaju radnički, službeno polubijeli kruh, koji je najprodavaniji, prodavat će se za 1,10 KM umjesto dosadašnjih 0,95 KM. Čim su velike pekare najavile poskupljenje od oko 20 posto, odmah su to učinile i male pekare, čiji će kruh s prosječnih 0,80 KM skočiti na cijelu marku.

Proizvođači ističu kako je poskupljenje bilo neminovno, navodeći kako su poskupljenja energenata i sirovina razlog poskupljenja.
Struja je poskupjela, cijene ulja i šećera su uveliko poskočile, a i brašno je svakom novom isporukom skuplje.

-Brašno je poskupjelo više od sto posto u odnosu na prije četiri-pet mjeseci, a drastično su poskupjeli ulje, šećer i maslac. Bojim se da se na ovom poskupljenju kruha neće stati ako bude poskupio plin, izjavio je Sead Đipa, predsjednik Udruge pekarskih obrtnika u FBiH. Da su cijene iz dana u dan sve veće, potvrđuju i izvješća federalnog ministarstva trgovine. Tako je tijekom proteklog mjeseca na razini Federacije BiH došlo do povećanja cijena kruha za 1 indeksni poen, ulja za 4, maslaca za 3 i šećera za 14 indeksna poena. Za utjehu, s divljanjem cijena problema imaju i ostale zemlje, pa i članice EU-a. Hercegovci i Bosanci radije se uspoređuju sa zemljama regije, recimo s onima iz bivše Jugoslavije. Pa ovdje su cijene osnovnih prehrambenih namirnica najniže u Beogradu, a odmah iza njih u Sarajevu, a najskuplji su Zagreb i Podgorica, tvrde podaci zavoda za statistiku zemalja u regiji.

Stanje u regiji

Međutim, i prosječna zarada u Srbiji je 334, a u Sloveniji 930 eura. Pregled cijena u marketima u zemljama regije pokazuje da se one razlikuju u prosjeku oko 25 posto. Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, najjeftinija je košara s osnovnim životnim namirnicama domaće proizvodnje u Beogradu. Nešto skuplja je hrana u Sarajevu, a najskuplja je u Ljubljani i Zagrebu.

Košara sastavljena od robe prvenstveno domaće proizvodnje, kupljena u Tempo hipermarketu u Beogradu, najjeftinija je u regiji, i za nju bi trebalo izdvojiti 15,8 eura. Za istu košaru, koja obuhvaća 20 prvenstveno domaćih namirnica, najskuplje plaćaju građani Slovenije, čak 29,2 eura. Hrvati za istu količinu robe izdvajaju 26,9 eura, dok približno isto novca plaćaju stanovnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dvadesetak eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?