Spušten zastor na 21. izdanje događaja godine - Večernjakova pečata

Poruke i vapaj za mirom na Večernjakovu pečatu odjeknuli su jače nego ikada

27.05.2022.
u 21:47

HŠK Zrinjski, svi igrači i stručni stožer proglašeni su Osobama godine.

Svjetla su ugašena, a zastor spušten na još jedan Večernjakov pečat. Događaj godine, 21. izdanje, stavio je točku na "i" kada je u pitanju prošla 2021. godina i izabrao one koji su je najsnažnije obilježili prema izboru Ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata i čitatelja koji su glasovali putem društvenih mreža manifestacije. HŠK Zrinjski, svi igrači i stručni stožer proglašeni su Osobama godine.

Impresivne biografije

Personifikacije najuspješnijeg sportskog kolektiva u državi, kada su se sagledali svi aspekti, bili su trener Sergej Jakirović i kapetan Nemanja Bilbija koji su osvojili najveći broj glasova te je tako ovaj tim ponio laskavu titulu "Osobe godine u BiH", a nagradu su dodatno uveličali izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske, viceprvaka svijeta, Zlatko Dalić koji je proglasio pobjednike i slavni Luka Modrić koji je čestitao laureatima - Zrinjskom, klubu za koji je nekada igrao. Sve nagrade i poruke koje su poslane na Večernjakovu pečatu su posebne. Biografije pobjednika su impresivne. Nagrada "Pečat za mir", kako glasi i slogan ovogodišnje manifestacije, pripala je narodu Ukrajine čije su patnje, ali i herojski otpor agresoru ujedinili svijet u podršci i molitvi za prestanak rata.

Najviše emocija ponovno je iznjedrila kategorija "Ponos BiH". Posebno priznanje u toj kategoriji pripalo je timu mladih robotičara Cerit. Učenici iz Mostara, Stoca i Čapljine bili su prvi na Robotičkoj olimpijadi među čak 177 zemalja. Priznanje "Ponos BiH - Uspjeh godine" pripalo je Amri Šabić-El-Rayess. Autorica knjige "Mačka kojoj nikad nisam dala ime" djetinjstvo je proživjela u ratnom Bihaću, a nakon odlaska u Ameriku nastavila je školovanje i stekla akademske titule na najprestižnijim sveučilištima. Njezin rad na polju prevencije mržnje prepoznaje i predsjednik SAD-a Joe Biden, koji ju je i odlikovao. Priznanje za "Ponos BiH - Pothvat godine" pripalo je profesoru Vedranu Zubiću, kojega i djeca u ovoj zemlji izabrala za najboljega. Upravo on svojim inovativnim obrazovnim metodama stvara genijalce. Ajna Jusić dobitnica je priznanja u kategoriji "Ponos BiH - Humanost".

Predsjednica udruge "Zaboravljena djeca rata", čiji je život opisan u filmu "Grbavica", uložila je ogroman trud da se ispravi nepravda prema djeci koja su plod silovanja, a njezin neumorni rad prepoznala je i Direkcija Večernjakova pečata. Političar godine je Denis Lasić, ministar prometa i veza u Federaciji BiH koja je u njegovu mandatu postala veliko gradilište cesta, mostova... Nagradu za gospodarstvenika godine dobio je Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je podignuo mostarski Aluminij iz pepela.

Večernjakov pečat za znanost otišao je u ruke vodećih ljudi bošnjačke, hrvatske i srpske akademije u BiH, a to su Mehmed Akšamija, Mladen Bevanda i Rajko Kuzmanović, odmjereni intelektualci koji doprinose pomirbi društva. Priznanje za medicinu pripalo je Kenanu Arnautoviću, potpredsjedniku Svjetske udruge neurokirurga i direktoru međunarodnog programa američkih neurokirurga. Za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobio je Aziz efendija Hasanović, Srebreničanin i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koji tu zemlju ističe kao primjer promicanja i poštivanja vjerskih sloboda i tradicije islama. Poseban Pečat, za životno djelo dodjeljen je kardinalu Vinku Puljiću.

Uspjesi na ponos svima

Miro Gavran dobitnik je Večernjakova pečata za kulturu. Novi predsjednik Matice hrvatske i najizvođeniji suvremeni dramatičar ponosi se korijenima iz BiH. Večernjakov pečat za sportski uspjeh pripao je Goranu Loji i ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH. Lojina momčad nakon više od dva desetljeća zaigrala je među najboljim ekipama Starog kontinenta potvrdivši da je spremna za najveće dosege. Večernjakov pečat, prema mišljenju većine, opravdao je očekivanja i još jednom predstavio BiH onakvom kakva bi trebala biti. Mir nam je potrebniji više nego ikad, a to su svi laureati i poručili. Oni su prava slika BiH, njihovi su uspjesi na ponos svima nama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije