OD 20 SATI FINALE 21. IZBORA OSOBE GODINE

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Večernjakov pečat iz studija u BiH, Hrvatskoj i Ukrajini! Apel za mir s više kontinenata

27.05.2022.
u 07:00

U utrci za nagrade u kategorijama i Osobu godine u BiH je 150 kandidata

Sve je spremno za finale 21. Večernjakova pečata. Od 20 sati počinje spektakl na kojem ćemo doznati tko će u svojim rukama ponijeti maslinovu grančicu, skulpturu ovogodišnjeg Večernjakova pečata koja simbolizira "Pečat za mir", kako glasi slogan ovogodišnje manifestacije.

U studijima BHRT-a i HRT-a užurbano se radi kako bi svi produkcijski zahtjevi bili ispunjeni i kako bi Večernjakov pečat zablistao u punom sjaju. I ove godine pripremili smo niz iznenađenja. Prvi put u povijesti Večernjakov pečat realizira se u suradnji s Radiotelevizijom Ukrajine. Kroz manifestaciju će publiku voditi već dobro poznati domaćini Maja Miralem i Mario Sedmak uz kolege voditelje iz Ukrajine Annu Zakletsku i Timura Miroshnychenka. Imat ćemo i javljanja iz brojnih drugih država svijeta, s više kontinenata, kako bi što glasnije odjeknuo apel - Pečat za mir!

U utrci za nagrade u kategorijama i Osobu godine u BiH je 150 kandidata. Do njih se došlo nakon što se popis od 1300 imena i prezimena sa šireg popisa sveo na one koji su, po Ocjenjivačkom sudu, bili najbolji, a, naravno, vodilo se računa i o raznim ravnotežama kako bi se na najbolji način oslikao duh Bosne i Hercegovine. Prema reakcijama s terena, u tome se i uspjelo. Iznenađenja za večerašnju manifestaciju su brojna. Program se realizira ne samo iz studija u Sarajevu, Zagrebu i Kijevu, nego i iz brojnih drugih gradova Europe i svijeta.

Već godinama je jasno kako je Večernjakov pečat nadrastao priču o lokalnom ili regionalnom okviru, međutim, ono što Direkcija čini posljednjih godina, uz snažnu potporu dviju državnih televizija, spada u sam vrh organizacije velebnih događaja. Dovoljno je spomenuti jednu glazbenu točku da se zna kako je manifestacija upregnula sve svoje snage kako bi sve bilo vrhunski, a to je povezivanje dvaju studija, tako da će Đani Stipaničev pjevati u Zagrebu, dok će Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a svirati u Sarajevu.

Pjesmom "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" pozvat će svijet da dadne priliku miru. Večernjakov pečat dijelit će se u kategoriji "Ponos BiH" koja se dijeli na "Uspjeh", "Pothvat" i "Humanost", a upravo su tu oni "mali ljudi velikih djela" koji često nisu pod svjetlima pozornice, međutim, Večernjakov pečat čini sve da zablistaju za vrijeme trajanja kampanje za finale te u emisijama koje realizira BHRT prije finala. Također, nagrađeni će biti i pobjednici u kategorijama "Gospodarstvo", "Znanost", "Medicina", "Religija", "Politika", "Sport", "Kultura".

Promovirat ćemo, uz Osobu godine u BiH, i priznanje "Pečat za mir" i kao slogan i kao posebnu nagradu. Podsjetimo, titulu "Osoba godine u BiH" lani je ponijelo 12 članova Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda, humanitaraca iz BiH koje je ranije prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela dodijelivši im Nobelovu nagradu za mir.

Tako je Večernjakov pečat za laureate 20. izbora izabrao Denisa Ćorića iz Mostara, Aidu Filipović iz Sarajeva, Zlatana Milišića iz Sarajeva, Dragicu Pajević Alp iz Banje Luke, Dragana Močevića iz Mostara, Davorku Garagić iz Tuzle, Snježanu Leovac iz Sarajeva, Alena Hodžića iz Cazina, Natašu Nadaždin iz Mostara, Mirjanu Kavelj iz Sarajeva, Asju Hadžihasanović iz Sarajeva i Mariju Vučinu iz Stoca. Tko će naslijediti prošlogodišnje laureate, ostaje za vidjeti, a već smo otkrili tko će večeras činiti glazbenu kremu Večernjakova pečata. Manifestaciju će uveličati i ukrajinska skupina Kalush Orchestra.

Europska radiodifuzijska unija dala je "zeleno svjetlo" za izvođenjem pjesme "Stefanija" na Večernjakovu pečatu. Pobjednička pjesma, iako ima određenu dinamiku, u sebi sadrži riječi: "Pjevaj mi uspavanku, mama, još hoću čuti tvoju toplu riječ..." Upravo je to ono što brojni Ukrajinci žele čuti proteklih mjeseci, a, nažalost, rat je zaustavio njihov optimizam, ugasio snove, no još tinja nada da će mir zavladati iako to izgleda tako daleko.

Na Večernjakovu pečatu će, nakon više od dvije godine, zapjevati Kralj dijaspore Mate Bulić. Pjevač, koji je posljednji na svijetu napunio tri dvorane prije potpunog lockdowna 2020., teško se razbolio od COVID-19, bio u životnoj opasnosti i mjesecima u bolnici, a sada se nakon ozdravljenja spektakularno vraća te će uz pjesmu poslati i poruku na Večernjakovu pečatu. Već spomenuti Đani Stipaničev pjevat će miru. A sve će to pratiti Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a, fantastični tim umjetnika.

Na "Eru s onoga svijeta" ove godine pleše busovački ogranak HKD-a "Napredak".

Spektakl počinje od 20 sati na BHT 1 i HTV 4, na RTV-u Herceg Bosne, na radijskim postajama, portalima... Nakon sinoćnje emisije koja nam je iz Cannesa predstavila kandidate, večeras uživajte ispred malih ekrana gledajući finale 21. izdanja Večernjakova pečata koji se emitira iz studija u BiH, Hrvatskoj, Ukrajini...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije