svi izazovi koji su pratili javljanja, dodjelu nagrada...

Voditeljima ni sigurnosne mjere nisu predstavljale problem, može se i na daljinu bez rukovanja i poljubaca

08.06.2020.
u 20:00

Večernjakov izbor za Osobu godine Večernjakov pečat godinama se nametnuo kao važan društveni događaj koji odiše glamurom, vrhunskom scenom, crvenim tepihom i izvođačima koji jamče spektakl. Za razliku od svih prethodnih, ovogodišnji, 19. Večernjakov pečat zbog izvanredne situacije s koronavirusom ponudio je gledateljima jedinstven koncept televizijskog šou-programa, kakav prije nisu imali prilike vidjeti i koji će ostati upisan u povijest kao revolucionaran projekt.

Večernjakova manifestacija u pravom je smislu riječi ujedinila cijelu regiju, a prijenos smo mogli pratiti iz čak pet regionalnih središta: Mostara, Sarajeva, Banje Luke, Zagreba i Beograda. Kako bi cijeli događaj izgledao spektakularno, pobrinula se ekipa televizijskih profesionalaca s BHRT-a i HRT-a. Pred njih je stavljen važan zadatak, uraditi prijenos manifestacije koja će zadržati duh Večernjakova pečata, uz poštivanje svih propisanih mjera glede pandemije.

Revolucionarna emisija

- Koncept ovogodišnjeg Večernjakova pečata počeo se osmišljavati u jeku pandemije koronavirusa. Pri tome morali smo uzeti u obzir kriterije i izazove koji stoje svake godine pred ekipom koja priprema Večernjakov pečat. Suočili smo se s izmjenom nekih mjera koje su uvođene tijekom pandemije, pa su poslije mijenjane i ukidane. Sve to utjecalo je na izvjesne korekcije, ali, sve u svemu, uspjeli smo napraviti koncept koji će ispoštovati duh i strukturu Večernjakova pečata, a s druge strane i ispoštavati sve ono što je aktualna situacija nalagala. Radili smo na drukčiji način i mislim da je, unatoč svemu što nas je pratilo, publiku dočekalo svojevrsno iznenađenje.

Radili smo istodobno na nekoliko lokacija i mislim da smo uspjeli dočarati svečani karakter, promovirati ono što je bilo dobro i pozitivno i na koncu napraviti spektakl u kojem je uživao milijunski auditorij - kazao nam je Benjamin Butković, urednik specijalnih programa BHRT-a.

Da bi se tehnički realizirala jedna ovakva vrhunska emisija, bilo je potrebno poštivati niz mjera. Manifestacija se odvijala na zatvorenim lokacijama, u Narodnom pozorištu Sarajevo, Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, Narodnom pozorištu Banja Luka, televizijskim studijima u Zagrebu, Sarajevu te vanjskoj lokaciji u Beogradu. Neke od ovih institucija bile su zatvorene i nisu radile, bile potpuno prazne, a u studijima morao se poštivati propisani razmak te bez pozdravljanja, čestitanja i ljubljenja. Umjesto publike u Kosači, u kojoj se Pečat i održao proteklih godina, na mjesta su bile simbolično postavljene fotografije nominiranih kandidata i gostiju. A dobitnici i prezenteri pri uručenju pozdravljali su se "koronapozdravom" - laktovima.

- Nažalost, ove godine izostala su sva ona popratna događanja koja su važan dio Pečata, a to su publika i crveni tepih te srdačan susret domaćina i gostiju. Nedostajalo je te neposredne emocije, ali su zato sva iznenađenja ovogodišnjeg Pečata to nadomjestila. Uspjeli smo iskoristiti sve mogućnosti tehnologije i napravili jednu dinamičnu i efektnu emisiju - dodaje Butković ističući kako je i njima s televizije realizacija ove emisije bila novo i vrijedno iskustvo.

Težišna zadaća cijelog spektakla pala je na leđa voditelja koji su se također našli u potpuno drukčijoj situaciji od uobičajenih jer su morali voditi manifestaciju bez publike. Iako fizički razdvojeni u studijima u Sarajevu (BHRT) i Zagrebu (HRT), Maju Miralem i Marija Sedmaka, provjereni voditeljski par Večernjakova pečata, Pečat je ponovno ujedinio u zajedničkoj misiji.

Iz susjednog Narodnog pozorišta Sarajevo koji je, iako prazan, i ovoga puta izgledao čarobno, javili su se Amina Hadžimusić i Haris Bilalović.

- Na sceni Narodnog pozorišta nije bila predstava, opera ili koncert… Na sceni je bio Večernjakov pečat. Ovdje je održan i 2004. godine. Sada smo bili u drugom, drukčijem izdanju. I mi smo bili sami u praznoj dvorani, ali smo uživali u spektaklu Pečata - kazao je voditelj Bilalović, dok je njegova kolegica Hadžimusić pozvala gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da uruči nagradu u kategoriji Javna uprava. U Mostaru voditeljski posao lavovski je odradio “sportski tandem” BHRT-a Ivana Vidmar i Ognjen Dujković.

- Ovo je peti ili šesti Večernjakov pečat koji sam radila, ali u potpuno drukčijoj ulozi i posebice drukčijem ozračju koje diktira situacija s koronavirusom. Zanimljivo je bilo popeti se na pozornicu, a opet leđima biti okrenut auditoriju koji su činile fotografije nominiranih i gostiju. Uvijek je uzbuđenje i velika čast raditi ovako veliku manifestaciju, a posebice sam sretna što sam ove godine nakon dugo godina imala priliku raditi s kolegom Ognjenom Dujkovićem s kojim sam jedno vrijeme radila u sportskoj redakciji BHRT-a - kazala je Vidmar.

S druge strane, njezinu partneru na sceni Ognjenu Dujkoviću ovo je bilo vatreno krštenje kada je u pitanju vođenje revijalnih manifestacija.

- Moram priznati da mi je ovo prvi put u ulozi voditelja, ne samo Večernjakova pečata nego općenito manifestacija ove vrste. Sve je za mene bilo novo, ali biti u ovakvoj dvorani, okružen fotografijama umjesto stvarnim ljudima, sasvim je nešto drukčije i nešto s čime se rijetko tko susretao - opisao nam je dojmove Dujković koji se na “daskama koje život znače” snašao podjednako dobro kao na sportskim terenima.

Kraljica crvenih tepiha

Voditeljicu BHRT-a Lejlu Durmo mogli bismo slobodno nazvati kraljicom crvenih tepiha, kojima savršeno vlada, bilo da je riječ o Sarajevo Film Festivalu, Večernjakovu pečatu ili nekom drugom glamuroznom događaju.

- Prošle godine imala sam čast izvješćivati s crvenog tepiha Večernjakova pečata i ono što me se dojmilo brojne su poznate javne osobe. Ove godine našli smo se u posebnoj situaciji, pomalo tužnoj zbog izostanka publike, ali i ovu smo emisiju uradili na veličanstven način. Ovo je manifestacija koja svakako treba nastaviti trajati i za mene je poseban osjećaj biti dio jednog ovako velikog projekta - kazala nam je Durmo.

Njezin partner iz Banje Luke bio je Danko Delibašić, poznati voditelj i sin našega proslavljenog košarkaša Mirze Delibašića, koji je gledatelje iz Narodnog pozorišta pozdravio s:

“Dobra večer iz hrama kulture na Vrbasu”, pozvavši bivšeg laureata Večernjakova pečata, dobrotvora Husejna Smajića, da proglasi dobitnika u kategoriji Pothvat. Osim kolega u Sarajevu i Mostaru, veliki obol realizaciji ovogodišnje manifestacije dala je i dopisnica BHRT-a iz Beograda Biljana Pekušić, koja se za ovu prigodu uključila iz glavnog grada Srbije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije