NUSRET IMAMOVIĆ:

Vehabije za rat sa SAD-om, protive se BiH u NATO-u

vehabije
23.04.2012.
u 10:00

Postoje pouzdane informacije kako se vehabije u BiH organiziraju oko Kalesije, Sarajeva, Gračanice, Živinica, Donjeg Vakufa i Goražda

Ime Nusreta Imamovića (41) utjecajnog vođe vehabijske zajednice u BiH označeno je kao ime glavnog inspiratora da Mevlid Jašarević na američko Veleposlanstvo u Sarajevu ispuca više od 100 metaka iz automatske puške “kalašnjikov”. Njegova predavanja u kojima je članove vehabijskog pokreta u Gornjoj Maoči huškao protiv američkih okupatora, navodi se u policijskim izvješćima, služila su kao sredstvo ‘zavođenja’, koja su rezultirala napadom na zgradu američkog Veleposlanstva, ali i niza drugih terorističkih djela koji su se dogodili na prostoru BiH u posljednje dvije godine.

SAD vodi ideološku borbu

Prema našim saznanjima postoje pisana izvješća u kojima se citiraju Imamovićeva predavanja u kojima on tvrdi kako su “Amerika i američki Kongres, definirali muslimane ne samo kao vojne, već i ideološke neprijatelje. Zbog toga s njima moraju voditi ideološku borbu i ideološki ih pobijediti”. Po njegovu tumačenju Kuran i šerijat su jedini ustav i zakon koji “braća” trebaju slijediti, a ne tagutske (sekularne) ustave, zakone i zastave. “Jedina prava zastava je zastava islama dana od Boga i braća se trebaju” ističe Imamović, “zalagati za takvu zastavu i takvu državu. To nije jednostavan cilj, sva braća koja se zalažu za takvo nešto po njemu moraju biti spremna na zlostavljanja, šikaniranja i uznemiravanja.”

Optužbe zbog NATO-a

Pripadnike selefijskog pokreta poziva da ne ostavljaju svoj imetak, ne napuštaju domove i da trebaju biti spremni na borbu. Optužuje sve zagovornike ulaska BiH u NATO savez, a oni koji sjede u Međureligijskom vijeću BiH (uključujući i predstavnike Islamske zajednice u BiH) naziva izdajnicima, krivokletnicima. Napad na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, Nusret Imamović smatra marginalnom pojavom, a za napadača Mevlida Jašarevića tvrdi da je on proizvod nasilja kojemu su izložene vehabije u Gornjoj Maoči od policije. Ističući kako ne priznaje postojanje BiH i ovakvih međunarodno priznatih granica kao i njezine svjetovne zakone, ovaj utjecajni vođa vehabijske zajednice, tvrdi da ga samo zanima priznaju li ti zakoni njihov vehabijski pokret. Cijelo izvješće o vehabijskim pokretima u kojem se analizira psihološki profil, biografija i aktualne radnje Nusreta Imamovića bit će dostavljeno kako doznajemo i američkim sigurnosnim službama, a dio je već ranije i dostavljen. U izvješću se navodi kako je Nusret Imamović strog, discipliniran i oprezan. Izuzetan je govornik i vrlo vješt manipulator. Ne priznaje autoritete i ne želi nikome polagati račune. Njegovi protivnici iz reda selefija ga smatraju iskompleksiranom osobom koja ima previsoko mišljenje o sebi. Zamijeraju mu da se ponaša kao drumski razbojnik i da svojim ponašanjem nanosi ogromnu štetu i selefijama i muslimanima u cjelini. Tijekom 2010. i u prvoj polovini 2011.godine, stoji u izvješću koje obrađuje Imamovićeve aktivnosti i psihološki profil, “agresivno se i planski nametnuo kao vođa znatnog broja selefija (vehabija) sa šireg prostora BiH, te s područja jugoistočne Europe iz zemalja Europske unije.

Vehabijski kampovi

Džemati njegovih sljedbenika u spomenutom razdoblju utemeljeni su u Tuzli, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu (kod Tuzle), Zenici, Sarajevu, Goraždu, Bihaću, Bužimu, u Beogradu, Sandžaku, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj. “U posljednje vrijeme ”piše dalje“ naročito je angažiran na iznalaženju lokacija za formiranje novih vehabijskih zajednica po ugledu na onu u Gornjoj Maoči. Tako je u selu Gornja Dubnica kod Kalesije već kupljeno nekoliko kuća i imanja, a isti je slučaj i sa selom Ošve kod Maglaja. Dijelom se to realizira i na prostoru sela Gračanica kod Živinica, u selu Mečevići kod Maglaja, u selu Bivolice kod Goražda, u selu Kamenjača kod Donjeg Vakufa, te na širem području Hadžića kod Sarajeva”. Spominje se kako je zbog svojih stavova u svađi sa svojim najstarijim bratom, ali da ga ostala dvojca braće slijede u stopu. Vehabija Nusret Imamović smatra da su najveći neprijatelji islama SAD, Izrael, Velika Britanija, Francuska i Italija i da su svi Bošnjaci i muslimani koji nisu neprijateljski raspoloženi prema tim zemljama i njenim građanima – izdajnici islama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?