UPOZORENJE

Vehabijski pokret izaziva zabrinutost kod bh. katolika

molitva
Arhiva VL
26.01.2012.
u 09:47

U BiH ima između tri i pet tisuća vehabija, na što je kardinal upozorio

Katolici u BiH objektivno imaju razloga biti zabrinuti zbog nekih pojava u ovoj zemlji, a jedna od njih je svakako i prisutnost pristalica vehabijskog pokreta, kazao je Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH, komentirajući činjenicu da je Islamska zajednica BiH ponovno oštro napala vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića zbog njegova upozorenja na opasnost koju mogu predstavljati vehabije u toj zemlji.

Nema hrabrosti

Kardinal Puljić je za vrijeme nedavnog boravka u Australiji tijekom posjeta katoličkoj humanitarnoj organizaciji “Pomoć crkve u nevolji” izjavio kako je, između ostalog, zabrinut zbog činjenice da u BiH ima između tri i pet tisuća vehabija koji nastoje steći utjecaj u društvu. Kako je prenijela agencija ACN News, a citirali mediji u BiH, vrhbosanski je nadbiskup izjavio da nitko nema hrabrosti poduzeti bilo što da bi ih spriječio u takvim nakanama. Također je podsjetio na porast islamizacije u BiH temeljenu na petrodolarima iz zemalja poput Saudijske Arabije, a pri tom je ukazao i na nepovoljni položaj u kojemu su katolici u BiH. Rijaset Islamske zajednice u BiH je na ova kardinalova upozorenja reagirao priopćenjem u kojemu je vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića optužio za dvoličnost tvrdeći kako jedno govori u BiH, a drugo izvan njenih granica.

“Kardinal je otišao u Australiju da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje susjede Bošnjake zbog toga što podižu džamije i zbog toga što među njima ima između tri i pet tisuća vehabija ali državna vlast nema hrabrosti da ih ‘očisti’ kao što su imale one vlasti što su očistile Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna…”, stoji u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH je ovo komentirao podsjećajući na činjenicu da je kardinal Puljić zabrinutost vjernika pojavom vehabija iznova isticao i ranije tijekom susreta s predstavnicima Islamske zajednice uključujući reisa Mustafu Cerića. “Vehabije izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika i kardinal to stalno govori”, kazao je Tomašević. Podsjetio je i na činjenicu da danas malo tko govori o Hrvatima prognanim iz, primjerice bugojanskog kraja ili iz Grabovice, no ipak je istaknuo kako bi temeljna zadaća vjerskih zajednica i njihovih vođa trebalo biti zagovaranje dijaloga koji će pomoći eliminiranju postojećih strahova. “Vjerskim poglavarima mora biti stalo do mira temeljenog na dijalogu i razumijevanju, istaknuo je Tomašević dodajući kako je u slučaju vehabija odgovornost Islamske zajednice da se prema tom pitanju postavi na pravi način.

Sigurnosni problem

Na činjenicu da u BiH postoji najmanje tri tisuće vehabija koji mogu biti potencijalni sigurnosni problem prošle je godine u istupu u državnom Parlamentu upozorio i direktor OSA-e Almir Džuvo koji je nakon toga također bio metom kritike Islamske zajednice. Kasnije se ispostavilo kako je Mevlid Jašarević koji je u listopadu prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu također bio pripadnikom vehabijskog pokreta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?