ZAMJENA

Veleposlanik Ivan Del Vechio uskoro u Sarajevu

Veleposlanik
12.08.2013.
u 09:17

Predsjedništvo BiH bi uskoro trebalo razmatrati zahtjev za imenovanjem šestog veleposlanika Republike Hrvatske u BiH

Šesti veleposlanik kojega će vlasti u Zagrebu poslati u Sarajevo bit će po dostupnim informacijama dugogodišnji diplomat Ivan Del Vechio koji je skoro pet godina proveo u Varšavi na mjestu prvog diplomata u Poljskoj. Ovaj šezdesettrogodišnji diplomat, vojnik, profesor, pa čak i stečajni upravitelj ima bogato životno i diplomatsko iskustvo i Sarajevo bi mu trebala biti treća veleposlanička adresa. Vlasti u Zagrebu su navodno već uputile agreman za njegovo imenovanje Predsjedništvu BiH koje bi trebalo samo odobriti njegovu potvrdu. Del Vechio je od studenog 2008. godine proveo na veleposlaničkome mjestu u Poljskoj gdje je došao iz Izraela gdje je također proveo pet godina kao veleposlanik. Prije toga je u karijeri bio i vojni izaslanik RH u Austriji i Švicarskoj te vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču. Od početka 1991. godine sudjelovao je u Domovinskom ratu od pozicije brigadira do mjesta zapovjednika Zbornog mjesta Požega za što je dobio više visokih odličja. Prema dostupnim informacijama, Del Vechio je iznimno poduzetan, ali ne i brzoplet diplomat. Ne poznaje dovoljno dobro područje u koje dolazi pa će mu trebati određeno vrijeme da se prilagodi novoj destinaciji. 
Del Vechio nakon odlaska veleposlanika Tončija Staničića koji je obilježio zaokret Zagreba prema BiH, napose prema Hrvatima u ovoj zemlji započinje mandat s pozicije veleposlanika zemlje članice Europske unije. 
U tome smislu su velika očekivanja od Zagreba i njihove diplomatske misije u BiH u kojoj se najavljuje i dolazak novoga generalnog konzula u Tuzli. Iako se špekulira o nekoliko dobro poznatih imena, još se s pouzdanjem ne može govoriti tko će doći na ovo mjesto. Hrvatska politika koja se zrcalila kroz diplomaciju u BiH imala je nekoliko oscilacija i različitih etapa. Do 2000. godine su gotovo značajniji bili predstavnici koji su sjedili u Mostaru nego je to bio slučaj sa Sarajevom. Nakon toga je došlo do zahlađenja i distanciranja ponajprije prema Hrvatima u BiH. Posljednja etapa koja je započela s odlazećim veleposlanikom Staničićem obilježena je povratkom Hrvatske i angažiranjem unutar BiH u pogledu njezine europeizacije i popravke pozicije Hrvata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?