FARMACIJA

Velik broj lijekova koji se koristi u medicini ima lažno djelovanje

lijekovi
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
10.06.2010.
u 09:06

Sve veći broj stručnjaka smatra kako farmaceutska industrija lažno predstavlja velik broj lijekova te na razne načine pokušava zdrave ljude navesti da koriste njihove proizvode

Danas je teško pronaći osobu koja ne koristi barem jednu vrstu lijekova. Farmakološka industrija jedna je od najjačih u svijetu i za njih sigurno nema krize. Danas se mnogi pitaju koliko nam u biti pomažu svi ti lijekovi u zdravstvenim tegobama, a samo se rijetki stručnjaci odlučuju javno govoriti o ovom problemu.

Knjiga izazvala paniku

Jedna od njih je dr. Lidija Gajski, koja je svojom knjigom pod nazivom “Lijekovi ili priča o obmani” podigla mnogo prašine u Hrvatskoj. - Dovoljno je reći da se osnovne smjernice prema kojima radimo u posljednjih 10-ak godina kose s kliničkim iskustvom liječnika, ali i zdravim razumom bolesnika. Primjera radi, normale za krvni tlak su sa 160/95 pale na 140/90, a optimalni tlak je niži od 120/80. Slično je sa šećerom i kolesterolom. Kako bi postigli te vrijednosti, sve više ljudi uzima lijekove i postaje ovisno o farmakoterapiji - govori dr. Galski. Prema njezinim tvrdnjama, farmakologija je iscrpila bolesne ljude, a ona je prešla na “liječenje” zdravih ljudi. - Posljednjih 15 godina industrija lijekova preuzela je u značajnoj mjeri medicinska istraživanja, ispitivanja lijekova i edukaciju, a jednim dijelom zdravstvenu politiku, medije i udruge pacijenata. Oko 70 posto ispitivanja lijekova danas financira upravo farmaceutska industrija, a ispitivanja u privatnoj režiji pristrana su i nisu vjerodostojna, nego proizvode rezultate kakve želi sponzor. Veliki stručnjaci, ugledni liječnici, postali su dio establishmenta i rade za farmaceutsku industriju - naglašava autorica spomenute knjige. U BiH se samo rijetki odlučuju javno govoriti o korisnosti konzumacije određenih lijekova.

Ordiniranje lijekova

Kako nam je rekla voditeljica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar doc. dr. Monika Tomić, u BiH, nažalost, imamo nekontroliranu primjenu antibiotika gdje pacijenti sami sebi ordiniraju lijek. Mnogi lijekovi mogu reagirati s alkoholom, što dovodi do povećanog rizika od bolesti, ozljeđivanja ili pak smrti. - Propisani lijek može biti od životne važnosti. Uvijek treba odvagnuti što je korist za pacijenta. Znamo koliko je neophodno liječiti pacijenta s povišenim krvnim tlakom, povišenjem lipida u krvi ili srčanim udarom, ali pri propisivanju tih lijekova potrebno je poznavati sve o tom lijeku. Postoji veći broj placebo lijekova, koje moderna medicina lagano napušta - rekla nam je dr. Tomić. I nisu samo lijekovi problem. Osim upitnog djelovanja lijekova, slična priča je i s nekim cjepivima. Ipak, trebat će proći još puno vremena kako bi se prava istina saznala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?