Crno zlato

Velike količine crnog zlata su u Mostaru, Stocu, Nevesinju...

nafta-nova
Reuters
05.05.2010.
u 12:52

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dušan Danilović kazao je da su na prostoru BiH vođena brojna istraživanja

Informacije da Bosna i Hercegovina leži na nafti, ponovno je iniciralo traganje za nalazištima, a istraživanja pokazuju da se velike rezerve kriju na području Mostara, Stoca, Nevesinja i Gacka, javlja RTS.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dušan Danilović kazao je da su na prostoru Bosne i Hercegovine vođena brojna istraživanja, te da je locirano oko 70 potencijalnih nalazišta. Istraživanja su počela i u Srbiji, a procjenjuje se da na ovim prostorima ima nafte za sljedećih 50 godina. Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Borislav Adamović kaže da potencijalne rezerve iznose skoro 300 milijuna tona, a dokazane rezerve na osnovu dosadašnjih istraživanja su 50 milijuna barela.

Stručnjaci kažu da je nafta na dubini od dvije do šest tisuća metara. Inače, stručnjaci kažu kako dr. Bašić tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, možda i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha. Prema aktualnoj burzanskoj cijeni, ta nafta vrijedi oko 30 milijardi dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?