Kritika

Venecijanska komisija kritizirala praksu bjanko ostavki ministara

Ostavka
16.10.2012.
u 16:43

Venecijanska komisija smatra da je navedena praksa u sukobu s europskim standardima demokracije i vladavine prava

Pravni eksperti Vijeća Europe iz Venecijanske komisije su, tijekom zasjedanja koje je održano proteklog vikenda, kritizirali praksu "bjanko ostavki ministara" u FBiH koja je podrazumijevala zahtjev političkih stranaka da njihovi ministri u vladi nakon preuzimanja dužnosti unaprijed potpišu blanko pismo ostavke, a koje će čuvati politička partija, te je eventualno upotrijebiti kako bi se iznudila ostavka. Venecijanska komisija smatra da je navedena praksa u sukobu s europskim standardima demokracije i vladavine prava.

Venecijanska komisija smatra da je praksa unaprijed potpisanih bjanko ostavki članova vlade problematična iz nekoliko razloga.

Prije svega, takva praksa predstavlja oblik obavezujućeg mandata u širem smislu (largo sensu), te je takva praksa naišla na šire kritike u Europi, a na osnovu principa slobodnog i nezavisnog političkog mandata u okviru liberalne demokratske tradicije. Navedeni princip predviđa da izabrani dužnosnici trebaju predstavljati sve birače, a ne samo jedan njihov segment, odnosno pojedine političke partije; oni bi trebali svoju dužnost obnašati slobodno i u težnji da ostvare ono što smatraju najboljim interesom kompletne države, a bez prethodnih "uvjetovanja" vanjskih faktora (kao što su njihove političke partije).

Smjena ministra se treba dogoditi na način predviđen zakonom i relevantnim procedurama, a ne fiktivnom odlukom samog ministra. Venecijanska komisija smatra da je praksa koja zaobilazi zakon, a koja podrazumijeva unaprijed potpisane bjanko ostavke - koje čuva i diskreciono koristi treća strana, odnosno politička partija - fiktivna i nepoštena procedura, koja je u suprotnosti s europskim principima demokracije i vladavine prava, te s negativnim posljedicama po funkcioniranje političkog sustava.

Venecijanska komisija je preporučila izbjegavanje takve prakse u europskim demokracijama. Iako navedene prakse možda i ne krše nijedno pravno obavezujuće pravilo na europskom nivou, Venecijanska komisija smatra da takve prakse nisu u skladu s demokratskim standardima koji se očekuju od demokratskih društava.

Glavni razlog je taj što je čitav takav dogovor fiktivan, nepošten i netransparentan, priopćeno je iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?