nasljednik chaveza

Venezuela bira predsjednika. Kojim će smjerom poći?

venezuela,henrique capriles,nicolas maduro (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.04.2013.
u 08:47

Nicolas Maduro, kojeg je sam Chavez odabrao za nasljednika, bori se protiv oporbenjaka Henriquea Caprilesa

Danas se u Venezueli bira nasljednik preminulog predsjednika Huga Chaveza, a riječ je o izborima koji će uvelike odrediti daljnji razvoj te države. S jedne se strane nalazi socijalist Nicolas Maduro, kojeg je sam Chavez odredio za nasljednika i koji je funkciju predsjednika obnašao od njegove smrti, a s druge oporbeni kandidat Henrique Capriles. Hoće li Venezuela nastaviti putem Chavezove politike, koju je on sam zvao socijalizam za 21. stoljeće, a koju je na međunarodnom planu karakterizirao i otpor američkoj prevlasti, ili će na vlast doći umjereni Capriles, koji se protivi nacionalizaciji i kaže da je Chavezov sustav ispunjen korupcijom?

Capriles je već izgubio jedne predsjedničke izbore, i to 2012. godine, kada ga je porazio Chavez. Mnoge ankete sada daju značajnu prednost Maduru, no prema nekima Capriles ima sve bolje izglede. Capriles je ranije optužio Madura da zloupotrebljava vlast.

- Da biste postali predsjednik, narod vas mora izabrati - poručio mu je.

Mnogi su građani zabrinuti da će u slučaju tijesne pobjede bilo kojeg kandidata druga strana dovesti u pitanje legitimnost izbora, što bi pak moglo dovesti do nasilja u zemlji preplavljenoj oružjem. Potpredsjednica Nacionalnog izbornog centra Sandra Oblitas uoči izbora pozvala je na smirenje situacije i izgradnju pozitivnog okruženja.

>> Ovo su najpoznatije Chavezove izjave koje su podijelile javnost

>> Kako je bilo živjeti pod Chavezom? Evo što kaže Hrvat Marko

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?