SKANDALOZNO

Veterinari varali Vladu FBiH oko izdavanja lažnih potvrda na meso

šunka
22.07.2010.
u 14:43

Uz činjenicu da su se u FBiH izdavala fiktivna rješenja o zdravstvenoj i higijenskoj ispravnosti mesa i mesnih prerađevina, neke veterinarske službe davale su lažne brojke o broju cijepljenih životinja protiv epidemije bruceloze

Kvaliteta svakog prehrambenog proizvoda životinjskog podrijetla koji bude izlazio s tvorničkih traka u Federaciji BiH bit će ubuduće kontrolirana samo na jednom mjestu, i to samom proizvodnom objektu, stoji, između ostalog, u novom, izmijenjenom Zakonu o veterinarstvu.

Ukinuti fiktivni pregledi

Donošenjem ovog zakona i uvođenjem institucije službenog veterinara, koji će svojim osobnim potpisom na laboratorijski nalaz jamčiti da je proizvod zdravstveno ispravan, konačno bi trebali biti iskorijenjeni fiktivni-naknadni pregledi, koji se u praksi nisu provodili, ali je papirom potvrđivana ispravnost proizvoda. Starim nedorađenim zakonskim rješenjima obilato su se do sada koristili mesoprerađivači, puštajući u promet sumnjive proizvode životinjskog podrijetla, ali i tzv. veterinarska mafija koja je olako za novac izdavala fiktivna rješenja o higijenskoj i zdravstvenoj ispravnosti, a da proizvod ustvari nikad nije stručno pregledan. Komentirajući napade koji zbog novog Zakona o veterinarstvu stižu iz Veterinarske komore FBiH, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić ističe da se radi o vrisku očajnika koji su, kako kaže, do sada pod sumnjivim okolnostima uzimali novac za veterinarske poslove. “Više se neće moći obavljati pregledi na daljinu”, ističe ministar Ljubić, “da netko zove telefonom i kaže ‘daj papir da je roba ispravna’, od sada to potpisom jamči službeni veterinarski inspektor.

Zakon na državnoj razini

Uvodi se odgovornost za nešto što si potpisao”, dodao je. Dok predsjednik Veterinarske komore FBiH Jasmin Ferizbegović tvrdi da se pri izradi zakona struka nije ništa pitala, ministar Ljubić ističe da je novi zakon na razni FBiH uglavnom usklađivan s postojećim državnim zakonom, zatim na kaznene odredbe i usklađivanje. Uveden je i članak 12. po kojem kontrola pošiljki, prehrambenih proizvoda radi samo na jednom mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?