Poruka BiH iz Pariza

Vijeće Europe: Vrijeme je da BiH ispuni svoje obveze i formira vlast

vijece
VL FOTO
18.12.2011.
u 11:24

Odbor također poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji ustavne amandmane bez dodatnih odgađanja

Na sastanku u Parizu Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) podsjetio je vlasti BiH da je vrijeme da ispune svoje obveze prema Vijeću Europe. Na osnovi izvještaja francuskog parlamentarca Jeana Claudea Mignona i norveške parlamentarke Karin Woldseth, Odbor je usvojio nacrt rezolucije kojom se još jednom pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine i ključni politički akteri u zemlji da prekinu s opstrukcijama i rade konstruktivno na razini državnih institucija, priopćeno je iz VE.

Odbor smatra da trenutna situacija ometa dovršetak toliko potrebnih reformi u ključnim sektorima, kao što su demokratske institucije, pravna država i ljudska prava, navodi se u priopćenju. Spomenuti odbor također poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji ustavne amandmane bez dodatnih odgađanja i ponavlja da je presuda u slučaju “Sejdić - Finci” zakonski obvezujuća i mora biti provedena. Više od 14 mjeseci nakon izbora, Odbor poziva sve političke aktere da konačno postignu sporazum o imenovanju vlade na državnoj razini.

Nacrt rezolucije također ističe značenje pune suradnje BiH s Vijećem Europe i sudjelovanje njezinih predstavnika u raznim tijelima Vijeća. Po tom pitanju, Odbor poziva Predsjedništvo BiH da poduzme mjere na imenovanju kandidata za ključne položaje u Venecijanskoj komisiji, Europskoj komisiji za sprječavanje mučenja i nečovječnog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPCT), Europskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), tijelima Okvirne konvencije o nacionalnim manjinama i ostalim.

Do veljače 2012. godine, Predsjedništvo BiH također treba poslati listu kandidata za mjesto suca u Europskom sudu za ljudska prava, navodi se, među ostalim, u priopćenju. O izvještaju će raspravljati PACE 24. siječnja 2012. godine. Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva Parlament BiH da razmotri, ako se nikakav napredak na ostvari u pitanjima spomenutim u ovoj rezoluciji prije 15. ožujka 2012. godine, koje se neophodne mjere trebaju poduzeti prije sjednice koja će se održati u travnju 2012. godine na kojoj će se obilježiti 10. godišnjica pristupanja Bosne i Hercegovine Vijeću Europe, priopćeno je iz Vijeća Europe.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
The Terminator the Khmer Rouge
21:53 18.12.2011.

- Mislim da je za BiH jedino rješenje: -Hrvate preseliti u Hrvatsku -Srbe u Srbiju . . .a Muslimance u Tursku . i evo nama mira u BiH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?