NOVI SPOR

Vijećnici SDA opet napustili sjednicu i to zbog obilježja

kiseljak
15.07.2012.
u 10:35

U obilježavanju Dana općine, 20. srpnja, suci Ustavnog suda nisu našli ništa što se kosi s Ustavom

Vijećnici SDA, njih pet, zajedno s Muhamedom Emšom, predsjedateljem OV-a Kiseljak, ponovno su napustili sjednicu ovoga tijela. Razlog napuštanju, tko zna kojem po redu, i ovoga puta je isti, neslaganje oko općinskih obilježja i datuma obilježavanja Dana općine. Ranijih godina vijećnicima SDA i Stranke za BiH smetala je šahovnica unutar općinskog grba te su se, posredstvom bivšeg premijera Vlade FBiH Mustafe Mujezinovića, žalili Ustavnom sudu FBiH. Predmet žalbe, uz ostalo bio je i Dan općine koji se nakon rata slavi 20. srpnja i poklapa se s patronom župe, blagdanom Sv. Ilije Proroka koji je i zaštitnik BiH.

Prije 16 mjeseci Ustavni sud FBiH donio je presudu po kojoj je grb općine neustavan, ali ne zbog šahovnice koja je obilježje hrvatskog naroda, već nepostojanja obilježja srpskog naroda. U obilježavanju Dana općine 20. srpnja suci Ustavnog suda nisu našli ništa što se kosi s Ustavom i Zakonom jer datum je to na koji se Kiseljak, odnosno određena naselja koja pripadaju ovoj općini, kao naseljena mjesta, prvi put spominju u pisanim dokumentima iz 1244. Kako je od presude prošlo više od godinu dana, općinskim je vlastima stigao nalog iz Tužiteljstva SBŽ-a koje je zatražilo pojašnjenje zašto odluka Ustavnog suda još nije provedena. Iako se, prema pojašnjenju kojeg je vijećnicima ponudio Abdulah Japaur, djelatnik pravne službe pri općini, Odluke Ustavnog suda provode, a ne komentiraju, vijećnici SDA odlučili su uložiti tri amandmana na odluku Ustavnog suda.

Tražili su da polje s ljiljanima u grbu, obilježjem bošnjačkog naroda, bude zeleno, a da se Dan općine obilježava 19. umjesto 20. srpnja kako se ne bi podudarao s vjerskim blagdanom, patronom župe. Nakon što spomenuti prijedlozi SDA nisu dobili većinu glasova, za je bilo sedam vijećnika, protiv 13, dok su dva bila suzdržana, vijećnici SDA zajedno s Emšom napustili su sjednicu. Sjednicom je nastavio predsjedati Radislav Stanišić, zamjenik predsjedatelja, a odluka Ustavnog suda o grbu s obilježjima i srpskog naroda, prihvaćena je dvotrećinskom većinom te je kao takva uvrštena u Statut Općinskog vijeća Kiseljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?