OHR SAVJETNIK

10 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega

06.08.2020.
u 12:57

Bubrezi su iznimno važni za pravilno funkcioniranje organizma, eliminiraju toksine, nužni su za rast kosti jer reguliraju razinu kalija i fosfora u krvi koji su osnova njihove strukture. Također aktiviraju vitamin D iz hrane pretvarajući ga u kalcitriol, koji pomaže u formaciji kosti. Bubrezi će regulirati i krvni tlak.

Bubrezi rade bez pauze

Dnevno kroz njih prođe 180 litara krvi. To znači da se naša plazma pročisti 60 puta u jednom danu. Od te ogromne količine 99% se vraća u cirkulaciju, a samo se otprilike 1,5 litra izluči u obliku urina.

"Lako je prema ovim podacima shvatiti da su bubrezi izloženi bakterijama i toksinima, koji su na različite načine, najčešće probavom, došli u cirkulaciju", pojasnio je prim. dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog te dodao kako su znaci i simptomi bolesti bubrega često nespecifični, što znači da ih mogu izazvati i druge bolesti.

Morate znati kako se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, stoga pripazite na svoje navike, i ako možete, svakako ih ispravite!

1. Ne pretjerujte s lijekovima

Neki lijekovi, poput onih protuupalnih, mogu nanijeti štetu bubrezima ako ih se previše konzumira često. Inhibitori protonske pumpe jesu lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline te mogu povećati rizik od razvoja kroničnih bubrežnih bolesti stoga ih treba upotrebljavati samo kada liječnik tako preporuči.

 

2. Pažljivo s antibioticima

Ovi lijekovi protiv bakterijskih oboljenja mogu oštetiti bubrege ako se prečesto piju. Može se to dogoditi i ako ste potpuno zdravi, iako su šanse veće za to ako već imate problema s bubrezima. Razgovarajte s liječnikom na koje lijekove treba pripaziti.

 

Shutterstock

 

3. Jedite zdravo

Vaši bubrezi procesuiraju sve što pijete ili jedete, uključujući i namirnice koje su loše za vas, poput masne hrane, puno soli ili šećera. Kroz neko vrijeme loša prehrana može dovesti do povišenja krvnog tlaka, pretilosti, dijabetesa i ostalih stanja koja mogu djelovati loše na zdravlje bubrega. Zdrava prehrana se sastoji od puno svježeg voća i povrća, a malo procesuirane hrane

4. Pazite na unos soli

Ovaj mineral utječe na zdravlje organizma na razne načine. Kod nekoga će se povećati razina proteina u urinu, što može oštetiti bubrege ili dodatno zakomplicirati stanje s kojim se već borite. Puno soli može utjecati i na pojavu povišenog krvnog tlaka, koji je često uzrok nastanka kamenaca , što može za vas biti jako bolno.

 

Shutterstock

 

5. Ne zaboravite piti vodu

Voda nam pomaže da u bubrege unesemo važne nutrijente i otpad premjesti u mjehur u obliku urina. Ako ne pijete dovoljno vode, mali filteri u bubrezima se mogu začepiti i tako dovesti do infekcija ili razvoja kamenca. Čak i blaga dehidracija može oštetiti bubrege, a to se često i događa. 4 do 6 čaša vode je otprilike dovoljno, ali tijekom ljeta sigurno puno više.

 

6. Vježbajte

Baš kao i zdrava prehrana, ova će navika prevenirati stanja poput dijabetesa i bolesti srca koja mogu voditi do oštećenja bubrega.  No,  krenite postepeno jer i previše napora može učiniti štetu.

 

Shutterstock

 

7. Redovito obavljajte preventivne preglede

Važno je znati u kakvom su vam stanju bubrezi i jeste li u rizičnog skupini kada je u pitanju razvoj bolesti bubrega. Ako u obitelji imate osove koje imaju bolesti srca, visok krvni tlak ili je netko imao kronične bolesti bubrega, morate se posebno paziti. Što ranije uočite problem, to će se on lakše riješiti.

 

8. Ne pretjerujte s alkoholom

Ako ste zdrava osoba, jedno piće neće bubrezima nanijeti nikakvu štetu, ali ako pijete više od 4 pića u razmaku u samo dva sata, i to ponavljate, bubrezi mogu stradati. Alkohol vodi i do dehidracije, što će onemogućiti pravilan rad bubrega, ali i dovesti do pretilosti, bolesti jetre i povišenog krvnog tlaka.

 

Shutterstock

 

9. Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od bolesti bubrega i raka bubrega te oštećuje krvne žile. Uz to pušenje može utjecati i na djelovanje lijekova za kontrolu krvnog tlaka, što je ozbiljan problem jer nekontrolirani krvni tlak može uzrokovati bolesti bubrega.

10. Ne ignorirajte zdravstvene probleme

Dva najozbiljnija stanja koja mogu nanijeti štetu bubrezima su dijabetes i visok krvni tlak. Pravilna prehrana i redovna tjelovježba oba stanja mogu držati pod kontrolom. Svakako je važno pratiti kod liječnika stanje vaših zdravstvenih problema.

 

Shutterstock 1098537809

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije