savjetnik

14 podmuklih simptoma raka želuca - prepoznajte ih na vrijeme, spasite svoj život

31.08.2021.
u 09:01

Želudac je uz jednjak, tanko i debelo crijevo dio probavnog sustava

Želudac je uz jednjak, tanko i debelo crijevo dio probavnog sustava, a ima nekoliko funkcija: lučenjem želučane kiseline i enzima započinje proces probave hrane, regulira osjećaj sitosti, štiti od nastanka infekcija koje mogu ući u tijelo preko usta, a
sudjeluje u apsorpciji tekućine, lijekova i vitamina B12.

Rak želuca nekad je bila bolest starih ljudi, a danas od njega sve češće obolijevaju mlađi ljudi u dobi od 40 do 55 godina. Otkrije li se u ranoj fazi postotak izliječena je 90 posto. Započne li liječenje u uznapredovalo fazi bolesti, petogodišnje preživljavanje je manje od 3 posto – odmah iza raka gušterače.

Rak želuca najčešće nastaje zloćudnom preobrazbom stanica sluznice želuca. Takav se oblik raka naziva adenokarcinom. On predstavlja 90-95% svih slučajeva raka želuca. Iako učestalost raka smještenog u samom želucu pada, dramatično raste broj slučajeva raka smještenog na prijelazu jednjaka u želudac. Osobito zabrinjava da se ovaj tip raka često javlja u bolesnika mlađih od 40 godina.

 

Rak želuca čini 5% malignih oboljenja u Hrvatskoj (oko 1000 novooboljelih svake godine; Registar za rak Republike Hrvatske). U većini europskih zemalja, uz sve bolje dijagnostičke i terapijske metode, relativno se smanjuje broj novootkrivenih slučajeva. Nažalost, relativno smanjenje broja slučajeva nije popraćeno smanjenjem smrtnosti i produljenjem života, stoji u brošuri za oboljele, na stranicama Klinike za tumore Zagreb gdje navode i kako tijekom dijagnoze i cijelog liječenja normalno je biti zabrinut, ali važno je znati da niste jedini oboljeli te da zahvaljujući napretku u dijagnozi i liječenju doslovno milijuni ljudi u svijetu žive  s rakom želuca. U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak dijagnosticira gotovo 900 novih slučajeva raka želuca svake godine.

Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi zašto se stanice raka počnu razvijati unutar želuca, ali znaju da postoje stanja koja povećavaju rizik od razvoja ove zloćudne bolesti. Jedno od tih stanja je infekcija bakterijom Helicobacter pylori koja uzrokuje pojavu čira. Dugotrajna upala želučane sluznicedugotrajna anemija ili polipi unutar želuca također povećavaju rizik od bolesti.

Premda ne možemo u potpunosti spriječiti pojavu maligne bolesti, naoružamo li se potrebnim znanjem o faktorima rizika i upozoravajućim znakovima bolesti, velike su šanse da je možemo na vrijeme prepoznati i pobijediti.

 

Shutterstock

Rak želuca nije lako prepoznati jer čak i kad se simptomi napokon pojave, obično su tako neznatni da ih bolesnik duže vrijeme zanemaruje.

Na ove simptome obratite pozornost i nemojte ih ignorirati:

  1. Loša probava i žgaravica
  2. Osjećaj nelagode i bol u želucu
  3. Mučnina i povraćanje (s krvi ili bez nje)
  4. Proljev ili zatvor
  5. Nadutost nakon obroka
  6. Gubitak apetita
  7. Slabost i umor
  8. Krvarenje (krv u sadržaju iz želuca ili u stolici)
  9. Neobjašnjivi gubitak težine
  10. Bol u trbušnoj šupljini
  11. Neobjašnjiva nelagoda u trbušnoj šupljini, obično u predjelu iznad pupka
  12. Osjećaj pretrpanosti i nakon skromnog obroka
  13. Oticanje ili nakupljanje tekućine u području trbuha
  14. Anemija

Većina ovih simptoma može biti povezana s nekim drugim, benignijim stanjima, poput želučanog virusa ili čira. Također, mogu se pojaviti i kao simptomi neke druge zloćudne bolesti. Neovisno o tome, primijetite li neke od navedenih simptoma, a pritom se oni ne povlače ili se pogoršavaju svakako posjetite svog liječnika. Budući da se simptomi raka želuca pojavljuju tek u kasnoj fazi, statistika je neumoljiva – u prosjeku jedan od pet slučajeva ove bolesti otkrije se prije nego se bolest proširi na druge organe u tijelu.

 

JESTE LI U RIZIČNOJ SKUPINI?

Ovo su neki od najčešćih faktora koji povećavaju rizik od razvoja raka želuca:

• Prehrana s malo voća i povrća
• Rak želuca u članova obitelji
• Infekcija želuca bakterijom Helicobacter pylori
• Polip u želucu veći od 2 centimetra
• Dugotrajna upala želuca (kronični atrofični gastritis)
• Perniciozna anemija
• Pušenje

Rizik možete smanjiti uz:

• Prestanak pušenja
• Prehranu s adekvatnom količinom voća i povrća
• Dugotrajno uzimanje lijekova protiv žgaravice (refluksa)
• Liječenje infekcije H. pylori

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?