za povratnička naselja

40 gradonačelnika i načelnika potpisalo sporazum vrijedan 2.225.000 KM

15.09.2018.
u 08:48

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Mato Jozić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka potpisali su jučer u Sarajevu sporazume sa 40 gradonačelnika i načelnika u BiH o provedbi infrastrukturnih i projekata elekrifikacije u povratničkim naseljima. Ukupna vrijednost navedenih sporazuma je 2.225.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Mato Jozić kazao je kako se ovi potpisani sporazumi odnose na projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici. Prema njegovim riječima, odobren je ukupno 51 takav projekat za 30 općina i gradova.

“Zahvaljujući tim sredstvima bit će realizirano 26 projekata putne infrastrukture, kroz koje će biti izgrađeno ili sanirano oko 36 kilometara puta, 16 vjerskih objekata, školskih dvorišta, sportskih dvorana i oko tri kilomtera vodovoda”, rekao je Jozić. Kada je riječ o projektima elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika odobreno je 35 projekata u 17 općina i gradova.

Jozić je dodao kako je danas održana sjednica Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, a na kojoj je donesena odluka o raspodjeli sredstava za 2018. godinu i raspisivanju novog javnog poziva gradovima i općinama u BiH za infrastrukturne i projekte elektirfikacije povratničkih naselja.

Prema ovoj odluci, kako je istaknuo Jozić, u 2018. godini bit će implementirano još 2.398.000 KM, od čega 1.798.000 za infrastrukturu u BiH, 600.000 za elektrifikaciju. Javni poziv za ova sredstva će biti objavljen do kraja mjeseca, a Jozić je rekao da se od svih gradova i općina očekuje da svoje projekte predstave do polovice studenog ove godine.

Ministrica Borovac je naglasila kako je politika Komisije svedena na to da se pomogne onim osobama koje su se odlučila da se trajno vrate u svoje prijeratne domove, odnosno da se poboljšaju uvjeti i kvalitetu života u mjestima gdje se oni vraćaju.

“Vrlo je začajno naglasiti da je realizujući proračunska sredstva komisija ostvarila punu suradnju s općinama i gradovima koji su bili nositelji akitvnosti kad je u pitanju predlaganje projekata koji su realizirani preko ove komisije”, rekla je Borovac, te dodala:

“Ovakvom jednom suradnjom doprinijeli su praktično da održivost povrataka bude na mnogo većoj i kvalitetnijoj razini nego što je to do sada bilo, za razliku kada su tu odgovornost nevladine organizacije, vjerske zajedince.”

Borovac je na kraju dodala kako je jučerašnjom sjednicom potvrđeno da će država i dalje u kontinuitetu nastaviti raditi, bez obzira na to koliko koja razina vlasti izdvaja sredstava kako bi pomogla povratnicima i popravila njihove uvjete za život.

Medijima su se također obratili i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik općine Foča u Federaciji Zijad Kunovac, koji su ukazali važnost ovih projekata za raseljene osobe i povratnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije