tržište rada u žepču

4000 rade vani: Svaki treći do 30 g. bez posla

23.11.2018.
u 20:08

Podaci Porezne uprave FBiH koji se odnose na ukupnu zaposlenost, bilo da je riječ o gospodarskim društvima, samostalnim poduzetnicima, državnim ustanovama, fondovima…, u razdoblju od 2012. do 2016. na području Žepča u stalnom je porastu, piše Večernji list BiH. 

Broj radno sposobnog stanovništva, koji je predstavljen u Strategiji razvoja općine Žepče 2018.-2027., je 21.4158, što je 71,31% od ukupnog broja stanovnika. Promatrajući broj zaposlenih osoba na području cijelog ZDŽ-a, Žepče je zauzelo peto mjesto.

Stopa nezaposlenosti

Prema strukturi zaposlenih kvalificiranih prema spolu, broj zaposlenih muškaraca i žena prilično je uravnotežen na području Žepča.

Kada je riječ o privremenom radu u inozemstvu, iako je prema procjeni Službe za zapošljavanje Žepče, u inozemstvu zaposleno 910, taj broj je znatno veći te se procjenjuje na oko 4000 osoba. Imajući u vidu stvarni prikaz stope nezaposlenosti, teško ga je utvrditi s preciznošću. Smanjenju broja nezaposlenih, a osobito mladih, doprinose i mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Federalni zavod za zapošljavanje u suradnji sa Službom za zapošljavanje ZDŽ-a.

Općina Žepče redovito raspisuje javni natječaj za dodjelu novčanih sredstava za samozapošljavanje u kojem se prednost daje mladima do 35 godina starosti koja godišnje dodijeli oko 25.000 KM.

Obrazovna struktura

Analizirajući obrazovnu strukturu, odnosno sudjelovanja pojedinih stupnjeva stručne spreme u ukupnom broju evidentiranih nezaposlenih osoba u 2016., kvalificirani radnici (KV) čine najbrojniju skupinu od 39,52%.

Drugu u broju registriranih nezaposlenih osoba čine niskokvalificirane osobe (NKV), - 29,10%, radnici sa srednjom stručnom spremom (SSS) čine 41 22,13% ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba. Ostali stupnjevi stručne spreme u ukupnom broju aktivno nezaposlenih radnika iznosi 9,25%. Broj nezaposlenih do 30 godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Žepče u 2016. iznosio je 36,26% osoba, od 31 do 50 godina 41,9%, dok ostatak otpada na starije od 50 godina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije