ZANIMLJIVO

5 jako dobrih razloga zašto ne biste trebali jesti kečap

20.09.2018.
u 16:00

Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja potiče zadržavanje vode u organizmu, a dugoročnom konzumacijom može biti i uzročnik niza bolesti

Uz pržene krumpiriće ili hot dog, mnogi će posegnuti i za omiljenim umakom - kečapom.  

Ako mislite da birate "zdraviji umak" jer se radi od rajčice, ovo bi vas moglo ponovno nagnati na razmišljanje.  

Obiluje šećerom

Jedna jušna žlica kečapa sadrži više šećera nego keks s komadićima čokolade, točnije, 3.7 grama šećera. To bi značilo da čak četvrtinu pakiranja industrijski proizvedenog kečapa čini upravo šećer. 

Jedan od sastojaka kečapa je fruktozni kukuruzni sirup, a njega su znanstvenici povezali s uzrokom raznih tegoba koje izaziva u našem organizmu, poput lučenja inzulina, nakupljanja masnih naslaga na trbuhu i poticanja apetita. 

Obiluje solju

Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja potiče zadržavanje vode u organizmu, a dugoročnom konzumacijom može biti i uzročnik niza bolesti poput povišenog krvnog tlaka, razvoja kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara itd.

Preuzima okus jela

Opet se vraćamo na šećer. Upravo zbog tog sastojka u kečapu, "preuzet" će okus nad ostalim namirnicama.

Gusta tekstura

Kečap je gust i često je zbog toga problem istisnuti ga iz boce. Kako biste to promijenili, bocu je potrebno dobro protresti, a onda se i tekstura kečapa mijenja pa se prvo istisne vodenastiji dio. Nije baš primamljivo, zar ne?

Jak miris

Miris kečapa je intenzivan i širi se oko vas. Ponekad su potrebni i sati da se riješite mirisa koji vas "bocka" pod nosnicama nakon konzumacije. 

Prije kupnje kečapa, svakako pročitajte deklaraciju i sastojke, a ako se baš ovog umaka ne možete odreći, radije ga kod kuće napravite sami.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?