važan mineral

5 znakova da tvom tijelu nedostaje magnezija

31.10.2018.
u 19:42

Iako se o njemu ne govori toliko često koliko o vitaminima, magnezij je jedan od najznačajnijih minerala u našem tijelu. Sudjeluje u funkcijama oko čak 300 različitih enzima, a odgovoran je za proizvodnju energije, strukturu kostiju i zuba te potpomaže pravilno funkcioniranje mišića i živaca. Iako je u prirodi gotovo sveprisutan, preporučeni dnevni unos magnezija ponekad je teško namiriti samo iz hrane. Tada u priču ulaze suplementi, a kako bi do njih stigla prvo moraš proučiti jesi li ti jedna od sretnica kojima u tijelu ipak nedostaje magnezija, piše miss7.24sata.hr. Ovo su najvažniji simptomi: 

1. NESANICA

Problemi sa spavanjem mogu opasno poremetiti našu svakodnevnicu pa je njihovo brzo i efikasno rješenje nužno je za normalno funkcioniranje. Možda se tajna krije baš u nedostatku magnezija. Nesanica, naime, može biti prvi neurološki znak njegova nedostatka. Magnezij je odgovoran za normalne funkcije živčanog sustava, a niske razine magnezije mogu se povezati s promjenama osobnosti ili s depresijom.  Dakle, ako si razdražljiva, naglo mjenjaš raspoloženje, imaš izrazito anksiozne ili depresivne faze, a uz to i loše spavaš - pokušaj s povećanim unosima magnezija. Možda upali! 

2. GRČEVI 

Svi znamo koliko su neugodni grčevi u mišićima! Upravo su oni jedan od prvih i najočitijih znakova nedostatka magnezija.  Stručnjaci su davno do zaključka da bi se, u potpunom nedostatku magnezija, mišići stalno grčili. Bili bi u neprestanoj kontrakciji. Logično je, dakle, da nedostatak magnezija izaziva češće grčeve. Ako ti se prečesto i prejako grče mišići, šanse da imaš problem ove vrste su istinski velike.  

3. ZATVOR I GUBITAK APETITA 

Općepoznata je činjenica da magnezij opušta crijeva, a široko je primjenjen trik prema kojem čaša mineralne vode služi kao obavezan element uredne probave. Ipak, pazi da ne pretjeraš jer može postati kontraproduktivno! S druge strane, iako često pomislimo kako bi nam malo manji apetit dobro došao, gubitak apetita signal je mnogih poremećaja u tijelu. Dakle, ako si naglo izgubila apetit, povrati ga biranjem namirnica punih magnezija. Neke su od njih su: soja, zeleno lisnato povrće, sjemenke, orašasto voće, banane, žitarice i smeđa riža.  

4. POSPANOST I LETARGIJA

Neovisno o tome koliko dugo i kako kvalitetno si spavala, neprestano te prati umor i osjećaj malaksalosti? Da, svi imamo takve dana kada pospanosti i letargiji nema kraja. Ipak, ako se javlja povremeno, nemaš razloga za brigu. Ako se kontinuirano pojavljuje, možda se vrijeme da poradiš na istraživanju dubljeg problema koji bi mogao ležati u pozadini. Moguće je da se problem krije baš u nedostatku magnezija. Šanse da je upravo o tome riječ postaje veća ako te, uz dobro nam poznatu pospanost, prate i osjećaji depresije i anksioznosti koji su intenzivniji i jači nego prije.  THINKSTOCK 

5. TEŽAK PMS

Kao i sa svim drugim grčevima u tijelu, magnezij je povezan i s menstrualni grčevima. Doktorica Carolyn Dean, autorica knjige Čudo magnezija, ženama magnezij preporučuje jako često. Njegov nedostatak može uzrokovati težak PMS i puno jače grčeve. Magnezij je preporučeno uzimati u ranijoj fazi ciklusa, prije početka samog PMS-a. Ovaj trik ćemo nedvojbeno isprobati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije