Vlada odobrila

68,7 milijuna u FBiH za poticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju

31.05.2019.
u 09:30

Vlada Federacije BiH jučer je usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih proračunom Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, piše Večernji list BiH.

Izdvajanja

Prvim je planirano izdvajanje 68,7 milijuna na ime poticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, a drugim 2,5 milijuna konvertibilnih maraka kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih domaćinstava.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da predviđene mjere imaju za cilj unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, konkurentnost na stranom tržištu, zdravstvenu ispravnost i adekvatniji životni standard proizvođača. Napomenuo je da se sredstva, također, izdvajaju na županijskim i općinskim razinama te da je prošle godine na županijskoj razini izdvojeno više od 20 milijuna KM.

Federalna Vlada usvojila je informaciju o poplavama i klizištima koje su u svibnju ove godine pogodile neka područja Federacije BiH. Kako je i očekivano, nakon intenzivnih oborina, koje su počele u poslijepodnevnim i večernjim satima 12. svibnja, povećan je vodostaj svih rijeka na vodnom području Save, posebno Unsko-sanske županije (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, kao i do izlijevanja iz korita te plavljenja zemljišta, imovine i drugih materijalnih dobara. Također, bujični potoci, nastali zbog intenziteta oborina i topljenja snijega na višim nadmorskim visinama, donijeli su značajne količine vode u glavne riječne tokove, a koji zbog malog kapaciteta nisu bili u mogućnosti primiti sve količine.

To je prouzročilo plavljenje okolnoga poljoprivrednog i drugog zemljišta, stambenih, gospodarskih, infrastrukturnih i drugih objekata.

U informaciji se navodi i kako su se iz korita izlili sljevovi Une i Sane, kao i gornji i srednji dio slijeva rijeke Bosne, posebno neke od većih pritoka (Usora i Spreča), a došlo je i do pokretanja klizišta. Poplavama i klizištima zahvaćeni su Unsko-sanska i Zeničko-dobojska, a dijelom i Tuzlanska županija, ali manjim intenzitetom, posebno zbog koordinacije i suradnje nadležnih institucija i agencija kada je riječ o pravovremenom ispuštanju i kontroli hidroakumulacije na jezeru Modrac.

Razvoj turizma

Vlada Federacije BiH Nadzornom odboru Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar prethodno je dala suglasnosti za imenovanje Vilima Primorca za predsjednika Uprave, direktora ovoga javnog poduzeća, na razdoblje od četiri godine, a Gorana Kraljevića za izvršnoga direktora za pokretnu mrežu.

Izmjenom odluke o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih razvoju turizma u Federaciji BiH, Vlada je odobrila 50.000 konvertibilnih maraka kao podršku sanaciji Titove pećine u Drvaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije