800. obljetnica: Prve božićne jaslice napravio je sv. Franjo u mjestu Greccio 1223.

24.12.2023.
u 09:00

Sv. Franjo napravio je prve jaslice u mjestu Greccio 25. prosinca 1223. godine. Greccio je malo mjesto u talijanskoj pokrajini Lazio između Asiza i Rima. U tom mjestu sv. Franjo je imao prijatelja koji se zvao Ivan. Ivan je uživao dobar glas. Franjo je znao kod njega navraćati, osobito u vrijeme došašća.

Vol i magarac

Petnaestak dana pred Božić 1223. sv. Franjo ga je pozvao i rekao mu: "Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete, koje je rođeno u Betlehemu, i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati". Ivan je učinio sve što ga je Franjo zamolio. Malo izvan mjesta napravio je jaslice na jednoj hridi u šumi. Doveo je vola i magarca. Na slavlje Božića pozvani su svi iz Greccia i okolnih mjesta. Ljudi su došli puni radosti. Ponijeli su svijeće i zublje kako bi mogli u noći vidjeti. Šumom se razlijegalo zanosno pjevanje hvale Bogu. Sv. Franjo je stajao pred jaslicama sav ganut. Jaslice su poslužile kao oltar za slavlje svete mise. Sv. Franjo je bio đakon. Na toj misi je pjevao Evanđelje. Njegov životopisac Toma Čelanski zapisa: "A njegov glas! Glas je to neodoljiv, glas sladak, glas jasan, glas zvonak! Sve poziva na najveću nagradu". Zatim, Franjo je održao propovijed. O njegovoj propovijedi Toma zapisa: "Njegove riječi o rođenju siromašnoga kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda. A često je, kad je htio izgovoriti presveto ime Isus, govorio silnim žarom. Nazivao ga je Betlehemskim Djetešcem, a ime Betlehem je izgovarao poput ovce koja bleji. Usta su mu bila ispunjena glasom, ali još više slatkim osjećajima. Kad bi spominjao Betlehemsko Djetešce ili izgovarao ime Isus, sve bi oblizivao usne, jer je sretnim nepcem kušao i gutao slatkoću ove riječi". Nakon mise neki čovjek je imao viđenje. Sudionici slavlja te mise vratili su se radosni kućama.

Ljekovito sijeno

Toma Čelanski kaže kako je sijeno iz tih jaslica postalo ljekovito. Na tom mjestu gdje su bile prve jaslice podignut je oltar i crkvica. Danas se na tom mjestu nalazi franjevački samostan. U njemu su trajno izložene brojne jaslice iz cijeloga svijeta. Ove godine u mnogim mjestima u svijetu, posebno gdje žive i djeluju franjevci i franjevke, svečano se obilježava 800. godišnjica tih prvih jaslica sv. Franje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije