oprez

9 znakova koji znaju upućivati na rak pluća: Umor, prehlade...

Dreamstime
13.10.2019.
u 14:44

Rak pluća je najčešći karcinom u muškaraca i drugi najčešći u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u starijih od 60, a podaci upućuju na to da je oko 90 posto oboljelih bilo među aktivnim ili pasivnim pušačima prije postavljanja dijagnoze.

Prema nekim procjenama, rak pluća koji je otkriven u ranom stadiju izlječiv je i kod 50 posto slučajeva, odnosno liječenjem se može produljiti život, dok je izlječivost kod onoga koji je već metastazirao manja od 5 posto. Trenutačno se dijagnoza kod većine oboljelih otkrije tek u poodmaklom stadiju, u kojem je smrtnost vrlo visoka, piše 24sata.hr. 

Jedan od razloga za to su nespecifični simptomi, zbog čega često prođe prilično vremena prije nego što ih oboljeli ili liječnici opće prakse povežu s tom bolešću. Zabrinuti se treba ako vas muče uporni kašalj, uz bol u prsima, umor i gubitak energije te gubitak težine. Znak raka pluća može biti i nedostatak daha te piskanje, zatim promuklost, iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak.

Znakovi koji mogu upućivati na rak pluća
1. Rak pluća može uzrokovati depresiju, anksioznost i česte promjene raspoloženja, tvrde znanstvenici.
2. Česte prehlade, gripa ili bronhitis mogu biti posljedica oslabljenog imuniteta, ali i raka pluća, pogotovo ako simptomi dulje traju.
3. Ako konstantno mršavite bez objašnjivog razloga te ako vam hrana koja vam je nekad bila ukusna odjedanput postaje odbojna.
4. Ako osjećate umor i pri najmanjim naporima.
5. Bol na području leđa, ramena i vrata može podsjećati na bol u mišićima i napetost, no ako je konstantna, obratite se liječniku.
6. Smatra se da i rast dojki može biti povezan s rakom pluća (može biti u pitanju rast samo jedne dojke, nerijetko samo oko bradavice).
7. Zadebljanje vrhova prstiju i bol (prsti mogu biti zadebljani i ispod noktiju, a možda ćete osjećati natečenost, crvenilo ili toplinu). - - Možda osjećate kako ste izgubili fine motoričke sposobnosti u rukama.
8. Ako otežano dišete, posebno kad želite duboko udahnuti.
9- Ako često morate pročišćavati grlo, osjećate pojačano oslobađanje sline, promukli ste, imate suhi kašalj, iskašljavate smeđu, narančastu ili crvenu sluz i uočavate krv u slini.

Iako je rak pluća najpoznatija vrsta te zloćudne bolesti kod pušača, na službenom popisu nalazi se ukupno 17 vrsta karcinoma uzrokovanih pušenjem. Osim toga, pušači se ranije suočavaju sa srčanim problemima, moždanim udarima, visokim tlakom, problemima s disanjem i astmom.

Pazite da vam djeca ne udišu dim

Izlaganje djeteta duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik od bolesti dišnih puteva do 60 posto. Boravak u zadimljenim prostorima odgovoran je i za česte upale srednjeg uha te za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine. Procjene pokazuju da će djeca čiji roditelji puše do polaska u školu udahnuti dim od više od 100 kutija cigareta, kao da su ih – sami popušili.

Opasan KOPB ‘zaradi’ oko 20 posto pušača

Oko 20 posto pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Bolest je progresivna i bolesnici u prosjeku žive od 8 do 10 godina kraće, a lijekovi u kasnijoj fazi ne pomažu. Najugroženiji su stariji od 50 godina, koji puše više od kutije cigareta dnevno. 

Broj popušenih cigareta povezan s rastom rizika

Rizik od raka pluća povećava se s brojem popušenih cigareta i vremenom pušenja. Osoba koja je 10 godina pušila dvije kutije cigareta na dan ima isti rizik kao i osoba koja je pušila kutiju cigareta tijekom 20 godina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?