izaslanstvo HAZU-a BiH kod kardinala puljića

Akademija će dignuti glas uvijek kad su ugrožena prava bh. Hrvata

01.04.2021.
u 18:00

Izaslanstvo Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine - predsjednik Mladen Bevanda, dopredsjednik Zdenko Ostojić i glavni tajnik Josip Muselimović - posjetilo je Njegovu Uzoritost kardinala Vinka Puljića i nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata mons. dr. Tomu Vukšića u njihovoj rezidenciji u Sarajevu.

Prema riječima akademika Bevande, razgovor je protekao u prijateljskom i ugodnom ozračju.

Akademiče Bevanda, što je bio cilj posjeta izaslanstva HAZU-a BiH kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću?

- Najviše dostojanstvenike Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini upoznali smo s osnutkom, radom, organizacijom, sastavom i glavnim programskim zadacima Akademije. Pritom smo podsjetili kako i drugi konstitutivni narodi imaju akademije, i to u Republici Srpskoj od 1995., a Bošnjaci imaju BANU od 2012. godine. Akademije znače civilizacijsku, kulturnu, znanstvenu, obrazovnu zrelost pojedinog naroda. HAZU BiH ima solidnu bazu jer je još 1993. godine utemeljeno Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost koje je, u pet znanstvenih i umjetničkih razreda, okupljalo oko 200 znanstvenika, umjetnika, književnika, kulturnih poslanika. Tu je i Sveučilište u Mostaru s više stotina nastavnika, dva bogoslovna fakulteta, Likovna i Glazbena akademija, desetak prestižnih časopisa u Sarajevu i Mostaru te više instituta, kao i “stogodišnjaci” - Matica hrvatska i Napredak.

Na što ste stavili poseban naglasak?

- Posebno smo istaknuli, a uvijek je bilo tako, da je Akademija nestranačka i nepolitička ustanova, ali će se uvijek očitovati kad su ugrožena nacionalna i ljudska prava hrvatskoga naroda, kad se donose odluke i rješenja protivno pravu, zakonu, Ustavu i zdravu razumu, kao što je postojeći Izborni zakon, odnosno izborna pravila gdje drugi određuju tko će predstavljati i zastupati Hrvate.

Kako je kardinal Puljić reagirao na činjenice koje ste mu iznijeli?

- Kardinal je pozdravio utemeljenje Akademije i iskazao punu potporu dosadašnjem djelovanju te načelima koje Akademija promiče svojim programskim sadržajima. Govorio je i o značaju kulturnih, znanstvenih ustanova, odnosno o važnosti znanosti, kulture, izobrazbe za napredak svakog naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Nužno je razvijati svijest ljudi, osobito odgovornih, o potrebi i značaju Akademije za razvoj znanosti, kulture, umjetnosti, obrazovanja. Njegova Uzoritost i koadjutor su se zanimali za aktivnosti oko Hrvatske enciklopedije, odnosno - zašto nisu objavljeni svezak tri i četiri ako su materijali priređeni.

Koje su poruke odaslane ovim posjetom?

- Uz izraze zahvalnosti za prijam, prenijeli smo kardinalu da ga Hrvati katolici iskreno poštuju, vole i ponose se njime. Također smo mu zahvalili na ustrajnom, otvorenom, jasnom, argumentiranom zalaganju za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i za dostojanstvo svakoga čovjeka, kao i stalno pozivanje na pravdu, suradnju, međusobno uvažavanje, dijalog i toleranciju među narodima i ljudima.

I ovom prigodom čestitali smo kardinalu velike jubileje koje je obilježio prošle godine - 75 godina života, 50. obljetnicu svećenstva, 30. obljetnicu biskupstva i 25. obljetnicu kardinalstva, te poželjeli da u dobru zdravlju obilježava nove obljetnice.

Izaslanstvo HAZU-a BiH na kraju je posjeta darovalo poštovanim dostojanstvenicima monografiju “Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske: dvadeset godina”.

- Kardinal je zahvalio i akademicima ponaosob darovao knjigu “Zbornik radova - Vrhbosanska mjesna Crkva i njezin kardinal”. Raduje nas što je kardinal u punoj tjelesnoj i intelektualnoj kondiciji, što je “oran” za pošalicu, duhovit, neposredan, vedar, nasmijan. Zahvalni smo za nezaboravno druženje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?