Politički sukobi prijete blokadi

Ako BiH propusti ovu šansu za EU, drugu će dugo čekati

22.06.2016.
u 07:00

Predsjedništvo BiH ovoga bi tjedna trebalo usvojiti izvješće o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi se ostavila otvorenom mogućnost da BiH do predstojećeg sastanka Vijeća EU u Bratislavi sredinom idućeg mjeseca ispuni uvjete za dobivanje upitnika, piše Večernji list BiH.

Uvjeti za pristanak

Vijeće ministara BiH uputilo je izvješće državnog pregovaračkog tima Predsjedništvu BiH. Nakon usvajanja krenuo bi nastavak procesa kako bi prilagodba SSP-a službeno stupila na snagu krajem godine. Zbog protivljenja srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se odluka donese bez prethodne suglasnosti Vlade RS-a, upitno je što će biti dalje. Sami pristanak BiH dovoljan bi bio u kontekstu predstojećeg sastanka na kojem bi BiH mogla dobiti suglasnost za upitnik i nastavak europskih integracija. Naravno, ako do tada riješi sve dvojbe glede Mehanizma koordinacije i objave rezultata popisa. Činilo se kako bi Mehanizam koordinacije idućih dana mogao biti potpuno usuglašen, dok su o objavi rezultata popisa stavovi entiteta udaljeni. Očito je došlo do ukupnog zaoštravanja političkih odnosa pa je i sudbina Mehanizma koordinacije neizvjesna. Srpska i bošnjačka strana različitim zahtjevima uvjetuju pristanak na ovaj dokument. Rok za objavu rezultata popisa provedenog 2013. je 1. srpnja ove godine. Agencija za statistiku BiH najavila je kako će do tog roka i objaviti rezultate. Vlast i oporba u RS jedinstveni su u stavu kako to neće prihvatiti jer osporavaju metodologiju koja uključuje oko 200.000 spornih popisnica. Iz Predsjedništva BiH jučer je najavljeno kako će se danas u Banjoj Luci sastati hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kako bi razgovarali o svim navedenim pitanjima. Osim sastanka u Bratislavi, koji će voditi Slovačka kao predsjedateljica EU, za BiH je važan i sastanak Vijeća za opće poslove EU koje se sastaje 18. srpnja u Bruxellesu i gdje bi se pitanje daljnjih EU integracija BiH moglo naći na dnevnom redu.

Velika prilika za BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je sve one koji sudjeluju u procesu prilagodbe SSP-a da pokažu maksimalnu korektnost, odgovornost i ozbiljnost te da izvješće koje je Vijeće ministara poslalo Predsjedništvu BiH tamo bude i potvrđeno. Naglasio je kako svi osobne i političke ambicije ili nesuglasice trebaju ostaviti po strani, a u prvi plan staviti europski put BiH. - Pruža nam se iznimna prilika i nisam siguran da ćemo u skorije vrijeme imati sličnu situaciju. Ili ćemo ubrzano nastaviti prema EU ili ćemo ostati na marginama jer Unija ima svoje probleme, zaključio je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?