SDS potresaju unutarnja previranja

Ako Govedarica ostane predsjednik, stranka gubi trećinu mandata u parlamentima BiH i RS

Vukota Govedarica
30.10.2018.
u 12:00

Iako je nakon osmosatne rasprave na zatvorenoj sjednici predsjednik SDS-a Vukota Govedarica pokušao prikazati stranku jedinstvenom, stanje je očito znatno drugačije. Glavni, ali ne i jedini razlog sukoba u SDS-u je odgovor na poziv Milorada Dodika za stvaranje jedinstvenog nacionalnog bloka u institucijama BiH, piše Večernji list BiH.

Ovaj Dodikov poziv na zajedničko djelovanje na državnoj razini, kakav je već bio u pretprošlom mandatu, podržava i službeni Beograd, kao i Srpska pravoslavna crkva. Takvoj vrsti suradnje sa SNSD-om spremni su se odazvati i neki dužnosnici SDS-a, ali je, barem za sada, brojnija frakcija uz Govedaricu, koja se protivi bilo kakvoj suradnji s Dodikom.

Regionalni odbori

Jasno je kako se iza svega krije znatno dugotrajniji sukob, još iz vremena izbora Govedarice za predsjednika SDS-a. Većina onih koji su podupirali njegova protukandidata Miću Mićića ostala je do danas nezadovoljna načinom na koji Govedarica vodi stranku, a smatraju ga i odgovornim za loš izborni rezultat. U pitanju su cijeli regionalni odbori SDS-a koji bi mogli napustiti stranku ako Govedarica ostane na njezinu čelu. On je za prosinac najavio unutarstranačke izbore, ali pitanje je hoće li se raskol moći spriječiti do tada.

Špekulira se imenima dužnosnika koji bi mogli nastaviti političku karijeru izvan te stranke ako Govedarica i njemu bliski kadrovi, poput Mladena Bosića i Dragana Mektića, zadrže kontrolu nad SDS-om. Gotovo je sigurno da će SDS u toj opciji ostati bez četiri ili pet zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Uz već isključenog Kostadina Vasića, još najmanje dva zastupnika iz dobojske regije mogla bi otkazati poslušnost Govedarici. To su Danijel Jošić i Nebojša Marić, a istim putem mogli bi i utjecajni stranački dužnosnici i nositelji zastupničkih mandata u NS RS-u iz sarajevske regije, Sonja Jovičević-Karadžić i Darbo Babalj. Na taj način SDS bi sa 16 spao na 11 mandata i izgubio status druge najjače stranke u entitetskom parlamentu. Uz mogući gubitak jednog od triju mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Obren Petrović), SDS bi prestao biti relevantan akter na domaćoj političkoj sceni.

Odlučujući glasovi

Sve ovo ide na ruku pobjedničkoj stranci na izborima u RS-u, Dodikovu SNSD-u koji će kao neizbježan predvodnik nove vlasti moći birati koalicijske partnere. Uz stabilnu koaliciju sa Socijalističkom partijom (SP), koja ima sedam zastupnika, i Ujedinjenom Srpskom (US), s tri zastupnika u entitetskoj Skupštini, Dodiku skoro da i nije nužan novi koalicijski dogovor s Demokratskim narodnim savezom (DNS) Marka Pavića. Odlučujući glasovi za imenovanje nove Vlade RS-a mogli bi mu doći od nezadovoljnika iz SDS-a. Iako prva, SDS vjerojatno nije jedina stranka u BiH koju čekaju unutarnja previranja nakon nedavnih izbora. Do problema bi moglo doći i u nekim strankama sa sjedištem u Sarajevu, pogotovo ako se te stranke zaobiđe u formiranju vlasti.•

Ključne riječi
SDS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?