savjetnik

Ako jedete dvije namirnice koje su mnogima "bljak", možete riješiti 95 posto nutritivnih problema

10.12.2021.
u 14:40

Ljudima su potrebni mnogi esencijalni nutrijenti kako bi naša tijela funkcionirala kako treba. Iako je organizam stvarno čudo, ne može sam riješiti sve probleme

Esencijalni  nutrijenti se dijele na mikronutrijente, njih trebamo u malim dozama, a uključuju te vitamine i minerale i makronutrijente, koje trebamo unositi u većim dozama, poput proteina masti i vode. 

Ako pratite određenu dijetu, možete shvatiti kako vam i nedostaje esencijalnih nutrijenta, što može značiti i da se trebate okrenuti suplementima kako bi nadomjestili nedostatak. Ako ste od onih koji vole sve jesti, nutricionist Ryan Carter ima za vas važnu poruku. 

On smatra da možemo do 95 posto esencijalnih minerala u organizam unijeti ako jedemo jetrica i kamenice (pa i druge školjke) i to dva puta u tjednu, ali dodaje i kako, ako jedete tu hranu dva puta tjedno to ne znači da možete jesti što god vam drugo padne napamet.

ZAŠTO TE NAMIRNICE? 

On navodi kako jetrica mogu biti jednostavno opisana kao superhrana, a portal Health pojašnjava kako su puna proteina, nemaju puno kalorija i prepuna su esencijalnih minerala i vitamina. Kako bismo to stavili u kontekst, 100 grama goveđih jetrica sadrži oko 3.460 preporučene dnevne doze vitamina B12, a taj je vitamin potreban radi zdravlja živaca i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Sve to čini ovu namirnicu potrebnom. Sadrži i veliku količinu kvalitetnih proteina. Prehrana bogata proteinima čini se gasi osjećaj gladi, ostavlja vas sitima i ubrzava metabolizam. Ako ste čuli kako vrhunski sportaši trebaju pomoć ovakvih namirnica radi fizičkog napora, morate osvijestiti da su svi ovi nutrijenti potrebni i vama, a posebno proteini koji obnavljaju stanice, ali i hranu koju jedemo pretvaraju u energiju. Proteini će pomoći i kod mršavljenja, jer kako smo rekli gase glad i smanjuju apetiti. 

Ovih 6 proizvoda je dobro imati u kućnoj ljekarni ove zime - ljekarnica objašnjava zašto

Dok se mnogima i samo pomisao na konzumaciju životinjskih organa gadi, treba i biti oprezan ako ih jedete jer sadrže i dosta kolesterola. No postoji način na koji ljudsko tijelo regulira veliku unos kolesterola – jetra će jednostavno reagirati tako da ga sama manje proizvodi. 

Što se tiče kamenica i školjki, i one su pune nutrijenata, pa tako oko 100 g divlje uzgojene kamenice sadrži oko 324 posto preporučene dnevne doze vitamina B12, uz cink, bakar i željezo. Kamenice su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i mozga. Škampi, rakovi, dagnje ili jastog mogu u prehranu donijeti zadovoljavajuću porciju proteina, a sadrže jako malo kalorija. No, Ryan dodaje kako se ne možemo samo osloniti na ove dvije namirnice kako biste bili zdravi te ističe kako to nikako ne znači da možete ostatak vremena jesti sve što poželite, dakle ako ste na dijeti morate svakako smanjiti unos kalorija u danu. 

Ako vam nije užasna pomisao da jedete ove namirnice, onda ih svakako uvrstite na tjedni meni i jedite u umjerenim količinama. 

 

Shutterstock

KAKO PRIPREMITI JETRICA? 

Mnogima se ne sviđa okus ove namirnice, ali ako je naučite pripremati na pravilan način, primijenit ćete mišljenje. Nema hrane koja je toliko bogata esencijalnim nutrijentima u bio raspoloživom obliku, kao što je to jetra. 

Pečeno na tavi: Iznimno su ukusne ako se pripremaju na ovaj način i na karaju im se doda nasjeckani bijeli luk

Spaghetti Bolognese: Jetricu možete nasjeckati ili samljeti s ostatkom mesa.

 

Hamburgeri: Također ih možete dodati usitnjene mesu za burger

Knedle: Ako dodate jetricu smjesi od griza, dobit ćete ukusne knedle za juhu ili gulaše

Dodajte začine: Na taj ćete način bilo kojem jelu s jetricama poboljšati okus i prikriti njihovu jako aromu

Namočite ih u mlijeku i soku limuna prije kuhanja: Na taj ćete način ublažiti jak okus.

A. A.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?