Jelka Milićević

Ako ne dođe do suradnje s MMF-om, Vlada će pristupiti unutarnjem zaduživanju

Jelka Milicevic
04.04.2016.
u 14:31

Ja se iskreno nadam da će doći do suradnje s MMF-om. Ne želim ni misliti da neće doći do toga, rekla je Milićević

Ministrica financija Federacije FBiH Jelka Milićević kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada FBiH tražila međunarodnu pomoć kada je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Tako su u BiH sve do 16. ožujka boravili konzultanti MMF-a koji su predložili izvršnoj vlasti u entitetu rješenja.

Prvi prijedlog je bio otplata vanjskog duga s jedinstvenog računa, da se prihodi vraćaju ondje gdje su prikupljeni ili da se vrši solidarna raspodjela. Milićević je rekla kako je ovo posebno osjetljiva tema te da je tim povodom bio organiziran i sastanak sa svim županijskim ministrima financija.

Ministrica Milićević je kazala i kako vlasti u FBiH još ne znaju "na čemu su“ s MMF-om te da će uskoro u posjet BiH doći čelnici MMF-a s kojim će razjasniti nedoumice. Ona je kazala kako ni sada ne može odgovoriti na to što je problem s dobivanjem kredita ističući kako su entitetski i državni ministar financija uputili MMF-u pismo u kojem su tražili informaciju o uzroku problema u dobivanju kredita.

"Mi ne znamo što je rezultat toga. Ja se iskreno nadam da će doći do suradnje s MMF-om. Ne želim ni misliti da neće doći do toga“, rekla je Milićević. Ona je istaknula kako će Vlada FBiH ako ne dođe do suradnje s MMF-om pristupiti unutarnjem zaduživanju kao što je to uradila i u 2015. godini. Što se tiče duga Federacije BiH ona je kazala kako ukupno unutarnje zaduženje FBiH iznosi milijardu i 262 milijuna KM dok vanjski dug iznosi četiri milijarde i 922 milijuna KM.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako je prosječna plaća u ovom entitetu 834 KM dok je prosječna plaća u upravi 1.100 KM. On je konstatirao kako plaće u FBiH nisu ravnopravne. 

Što se tiče prosvjeda radnika Unis-Toolsa koji su najavljeni za sutra ispred zgrade Vlade FBiH, Novalić je kazao kako oni nisu interes Vlade FBiH.

"Oni nisu prihvatili rješenje koje smo im ponudili, a to je pripajanje uspješnijoj tvrtki tako da oni više nisu predmet naših zanimanja“, rekao je Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?