Amerikanci inzistiraju da pravosuđe u BiH pokaže veću učinkovitost u procesuiranju korupcije

Ako ne počnu procesuirati predmete 'teške' korupcije, suci i tužitelji idu na 'crnu listu' SAD-a

17.06.2022.
u 15:35

Izjave američkih dužnosnika u kojima se inzistira na intenziviranju borbe protiv korupcije u BiH nisu slučajne, piše Večernji list BiH. Prema neslužbenim informacijama iz pravosudnih izvora, ovakve poruke američki predstavnici ne upućuju samo političarima već i nositeljima pravosudnih dužnosti u BiH. I to vrlo izravno.

Upozorenje je poslano

Naime, odgovornima u bh. pravosuđu na svim razinama jasno je stavljeno do znanja kako bi do izbora morala biti pokazana veća učinkovitost u procesuiranju korupcije u BiH. Činjenica da se na prste jedne ruke mogu nabrojiti slučajevi teške korupcije koji su dobili sudski epilog u proteklih nekoliko godina očito ne frustrira samo domaću javnost već i međunarodnu zajednicu. SAD je, kao i Europska unija, blagonaklono gledao na kadrovske promjene u bh. pravosuđu, ali unatoč tome, nikakav pomak nije napravljen u procesuiranju korupcije.

Odgovornom smatraju politiku koja opstruira istrage i procese, ali to nikako ne amnestira tužitelje i suce. Naprotiv, od njih se očekuje da pokažu hrabrost i profesionalizam te privedu kraju maratonske procese koji nerijetko potpuno neopravdano traju i desetak godina, kaže naš izvor. Prije nekoliko dana američko Veleposlanstvo u BiH izravno je prozvalo SDA zbog nedosljednosti u zalaganju za vladavinu prava.

- Ako SDA doista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda dužnosnici te stranke ne bi trebali pokušavati blokirati i ometati istrage o korupciji, poručili su iz američkog Veleposlanstva. S druge strane, sucima i tužiteljima jasno je rečeno da im to ne može biti alibi za loš učinak u procesuiranju predmeta koji se odnose na korupciju. Zbog političkog ili nekog drugog utjecaja brojni predmeti se neopravdano dugo razvlače po tužiteljskim uredima ili sudnicama.

U BiH je u prošloj godini doneseno 147 pravomoćnih presuda za kaznena djela korupcije, od čega se samo četiri odnose na visoku korupciju. Pokazala je to kontrola procesuiranja korupcije koju je uradio Transparency International. Iako je prijava protiv ravnatelja Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislava Zeljkovića podnesena 2020., tek prošle godine pravosuđe je reagiralo vezano uz nabavu maski na početku pandemije, a osim Zeljkovića, još su vlasnici triju tvrtki pod istragom. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske od tih je poduzeća, po cijenama višestruko višim od tržišnih, vršio javne nabave na početku pandemije, prilikom čega je pribavljena protupravna imovinska korist od oko 790.000 KM. To je čak "mali iznos", ali i kratko razdoblje pravnog procesa u odnosu na korupcijsku aferu i proces koji se vodi zbog malverzacija dionicama Bosnalijeka, a gdje je glavni akter predsjednik Uprave Nedim Uzunović. Transparency International ovaj je slučaj svrstao među top pet korupcijskih afera u BiH prošle godine. Međutim, istraga u tom slučaju traje čak sedam godina, a TI je još 2017. upućivao na pranje novca zbog kojeg je krajem prošle godine uhićen Uzunović.

Zanimljivi slučajevi

Osim što se čeka da se državno Tužiteljstvo i Sud pomaknu s mrtve točke u ovom predmetu, isti direktor je i glavni osumnjičenik u predmetu koji vodi Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu, a zbog čega su Uzunović i suradnici nedavno također privođeni, a imovina im pretresana. Njemu su čak ukinute i neke mjere i omogućeno da upravlja tvrtkom iako ga se tereti za makinacije njezinim dionicama.

Ova istraga uključuje i veze s ruskim kapitalom, što u sadašnjoj situaciji dodatno dobiva na težini. U višegodišnju trakavicu pretvara se i afera "Asim" jer je tek pred kraj prošle godine potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića i još dvojice dužnosnika SDA, a vezano uz trgovinu utjecajem. Ovaj predmet označen je kao jedna od najozbiljnijih afera političke korupcije u BiH. Uz politiku se vezuje i afera "Respiratori", koja također čeka sudski epilog.

Treba istaknuti da su tužiteljstva u BiH podigla ukupno 235 optužnica, među kojima se samo šest, ili 2,5 posto, odnosi na visoku korupciju. Ne promijeni li se nešto u idućih nekoliko mjeseci, pod američke sankcije bi, doznajemo, mogli i suci te tužitelji.

Komentara 1

AL
Alle
19:23 17.06.2022.

Koja crna "crna" lista, treba sve sudije u zatvor počevši od Debevca

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije