Mobilni operateri

Ako ne snizi cijene razgovora, moguća smjena Vijeća RAK-a

13.01.2016.
u 07:00

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su jučer na sjednici kritizirali Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) jer nije poštovala zaključke ovog doma sa sjednice održane u lipnju da u roku od 90 dana osigura uvjete za usklađivanje cijena usluga operatera mobilne telefonije u BiH s cijenama operatera u regiji, piše Večernji list BiH. Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a rekao je kako je RAK ignorirao odluke ovog doma jer operateri mobilnih usluga nisu snizili cijene.

Štite interese operatera

On je upitao što je prioritet RAK-a - da štiti interese operatera ili građana, ocijenivši da je RAK do sada, uglavnom, štitio interese operatera. “Neophodno je da država građane zaštiti od nerealnih cijena i ekstraprofita operatera i punjenja njihovih džepova. Operatere treba natjerati da snize cijene bar na razinu onih u regiji. Nitko nema namjeru rušiti operatere jer će oni, i kada spuste cijene, imati velike profite, naglasio je Bosić. Prema njegovim riječima, novo rukovodstvo RAK-a obećalo je da će učiniti sve kako bi se zaključci Zastupničkog doma proveli.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je kako se RAK često ponaša kao otuđeni centar moći, podsjetivši da više godina nije moglo biti promijenjeno rukovodstvo Agencije. Naglašavajući da nije dobro da se zaključci Zastupničkog doma ne primjenjuju, Košarac je upitao što će se dogoditi ako u roku od 120 dana ne bude proveden zaključak ovog doma.

On je kritizirao to što na sjednici nije bilo predstavnika Ministarstva prometa i veza BiH, istaknuvši kako ima informaciju da entitetska ministarstva nisu uključena u izradu nove sektorske strategije u oblasti telekomunikacija u BiH.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović smatra kako RAK ne štiti interese građana BiH, nego, namjerno ili nenamjerno, operatera mobilne telefonije. Prema njegovim riječima, cijene mobilne telefonije u BiH su dva do četiri puta veće nego u regiji.

Visoke cijene

“Bezobrazno su visoke cijene mobilnih operatera. Cijene usluga u BiH za isti paket veće su nego u Nizozemskoj. Kućanstva plaćaju više cijene usluga mobilnih operatera, nego sve komunalije zajedno”, naglasio je Prodanović predloživši smjenu Vijeća RAK-a ako ovo ne bude regulirano.

Novoimenovani direktor RAK-a Predrag Kovač najavio je u kratkom obraćanju zastupnicima da će ova agencija u sljedećem razdoblju učiniti sve kako bi realizirala zaključke Zastupničkog doma te da ima dobru suradnju i s Parlamentarnom skupštinom BiH i Vijećom ministara BiH. Povjerenstvo za promet i veze predložilo je Zastupničkom domu zaključak da zatraži od RAK-a da posao usklađivanja cijena usluga u mobilnoj telefoniji uradi u najkraćem mogućem razdoblju, ali ne duljem od 120 dana, što je u skladu sa standardima i smjernicama EU u oblasti telekomunikacija.

Drugi zaključak je da Zastupnički dom zatraži od Vijeća ministara BiH da donese novu sektorsku strategiju u oblasti telekomunikacija u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije