ministar mandić

"Ako se drastično poveća broj zaraženih, morat ćemo uvesti rigoroznije mjere"

03.07.2020.
u 15:00

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić rekao je  kako je epidemiološka situacija za sada na području FBiH još uvijek pod kontrolom, prenosi N1.

Istaknuo je i kako svaki dan imamo povećan broj zaraženih od Covida-19, kao i da županijski krizni stožeri još nisu uveli na županijama neke restriktivnije mejre.

"Međutim, Vlada je jučer na sjednici usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa Covidom-19 sa devet zaključaka, među kojima je jedan od zaključaka da na području FBiH se može proglasiti stanje epidemije mada još uvijek županije nisu posegnule za restriktivnijim mjerama iako su za to dobili ovlasti od Federalnog kriznog stožera", rekao je Mandić.

"Da bih proglasio stanje epidemije na području Federacije moram dobiti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva financija, Ministarstva pravde da bih mogao proglasiti stanje epidemije na cijelom prostoru FBiH. Županije mogu rigorozne mjere proglasiti na osnovu epidemiološke situacije. Ako se drastično poveća broj zaraženih, što još uvijek nije slučaj, odnosno nemamo drastično povećanje na području cijele FBiH, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati situaciju gdje ćemo morati uvesti rigoroznije mjere. Međutim, što one znače? Vidjeli ste da smo maltene živjeli tri mjeseca u nekim restriktivnim mjerama i ništa se nismo naučili. Čim je ukinuto stanje nesreće, ljudi su se počeli ponašati kao da nije bilo ništa", izjavio je.

"Svaki dan slušam neodgovorne pojedince koji kažu da je ovo izmišljeno, da im se ograničava sloboda. Naravno da se ograničava, ali ako doživimo scenarij kao u susjednim zemljama, onda ćemo imati veliki broj mrtvih", naglasio je federalni ministar zdravstva.

Naveo je i da je situacija sada pod kontrolom, te da nije preopterećen zdravstveni sustav.

"Međutim, sve se to u dva, tri javna skupa može drastično promijeniti jer svi sadašnji slučajevi i u Sarajevskoj županiji i Tuzlanskoj županiji, sve je importirano iz susjednih zemalja. Dok mi kao cijela država ne odgovorimo, dok ne zatvorimo granice, ne kontroliramo ulaske pojedinaca u našu zemlju, dok na taj način ne spriječimo širenje virusa, ne možemo puno učiniti", naglasio je Mandić za N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?