savjetnik

Ako želite živjeti zdravo i dugo, liječnik upozorava da prestanete raditi 5 stvari

23.06.2022.
u 11:37

Stručnjaci najbolje znaju što je dobro za vaše zdravlje.

Pušenje, alkohol i sjedenje su sigurno neprijatelji zdravlja, ali postoje i druge stvari koje su jednako loše za vas, a jedna od njih je manjak sna. dr. Mike Hoaglin, navodi 5 stvari koje biste trebali izbaciti iz svakodnevice ako želite živjeti dugo i biti zdravi.

1. LOŠA KVALITETA SNA 

Liječnik navodi kako loš, isprekidan san koji kratko traje ima negativan učinak na zdravlje. Insomnija je epidemija koja muči sve više ljudi, a često je vezana i za naše izlaganje svjetlosti kasno navečer. Ako se radi o plavom svjetlu, ono će prevenirati otpuštanje melatonina, a upravo je on važan hormon koji kontrolira  naš unutarnji sat. Ograničite dakle izlaganje svjetlu, ekranima i mobitelu barem 90 minuta prije spavanja. Ako baš morate nešto pisati po mobitelu, smanjite jačinu svjetla na mobiteli. Soba mora biti tamna dok spavate a i prozračena.

 

2. PREVIŠE BIJELOG BRAŠNA 

Prema riječima dr. Hoaglina bijelo brašno utječe na metabolizam i na probavni sustav, a nalazi se u većini stvari koje volimo jesti, poput pizze, kruha, kolača... a može se na njega razviti ovisnost kao na kokain. Ono se u crijevima pretvara u pastu kojom se hrane mikrobi i povezana je s upalnim procesima. Naravno da nije dobro niti za kolesterol, pa biste ga trebali izbjegavati što češće. 

 

Shutterstock

3. NE KONZUMIRATE DOVOLJNO MASNOĆA 

Ako ne unosite masnoće, možete primijetiti da imate lošu kožu, oslabljen imunološki sustav, da loše apsorbirate vitamine. Masnoće su prošle desetljeće bile na lošem glasu, a danas znamo da su neki oblici masnoća važni za zdravlje stanica i u prevenciji upala. 

4. NE JEDETE DOVOLJNO SOLI 

Dr. Hoagalin pojašnjava kako je prehrana s manje soli povezana s brojnim negativnom posljedicama na zdravlje i povezana je s visokim kolesterolom pa čak i smrtnim slućajevima u nekim populacijama. Sol je potrebna i kako bi se procesuirale tjelesne tekućine. Iako veće količine soli jesu povezane s povišenim krvnim tlakom, prehrana bez soli je povezana s puno gorim ishodima pa i kod osoba koje imaju bolesti srca. 

 

5. NE JEDETE DOVOLJNO VLAKANA 

Liječnik kaže kako prehrana s malom količinom vlakana otežava probavu. Prosječna osoba u organizma bi trebala unijeti oko 25 g vlakana, a to možete postići ako u obroke unosite namirnice koje ih sadrže. Započnite dan doručkom koji sadrži integralne žitarice. Ciljajte na prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Najbolji izvor vlakna su sve vrste grahorica i mahunarki te suhe šljive, smokve i bobičasto voće. Vlakna se nalaze i u zelenom lisnatom povrću, mrkvi, gljivama, bundevi, krumpiru, kukuruzu, artičokama, šparogama, voću te cjelovitim žitaricama.

A. A.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?