problemi s lijekovima

Ako živite u I. Sarajevu, možete dobiti biološki lijek, 10-ak km dalje na terapiju nemate pravo

10.05.2021.
u 21:00

U vrijeme kad je apsolutno u prvom planu borba s epidemijom koronavirusa ne treba zapostaviti ni liječenje drugih, kroničnih bolesti. Oboljeli od različitih kroničnih bolesti i prije pandemije muku su mučili s lijekovima koji su često jako skupi, pa i nedostupni u BiH, piše Večernji list BiH.

Klub zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio je inicijativu da Vlada FBiH proširi listu lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i da na nju uvrsti lijek metotreksat za liječenje reumatskih oboljenja (za indikaciju reumatoidnog artritisa) te da se kroz Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH izdvoje određena financijska sredstva za liječenje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa biološkom terapijom. Inicijativa nije prihvaćena.

Obrazloženje i problemi

- Federalno ministarstvo zdravstva, u cilju što bolje dostupnosti lijekova svim kategorijama pacijenata, uvrstilo je metotreksat otopinu za injekcije u jačinama od 7,5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg i 25 mg na listu lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH. Lista lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH obvezna je za sve županije te je obvezan sadržaj te liste lijekova za područje županije donošenjem županijskih bolničkih lista lijekova.

Lijekove na listu lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja županije donosi županijska vlada na prijedlog županijskoga ministra zdravstva. Osim toga, ni proračun FBiH nema zakonsku osnovu za financiranje nabave predmetnoga lijeka s obzirom na to da se nabava tog lijeka financira iz sredstva obveznog zdravstvenog osiguranja županije - naveli su iz Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva primilo je izjašnjenje ZZO-a FBiH koje je izravno Zavod uputio tajniku Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, u kojem se navodi kako je za osiguranje liječenja pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa s biološkom terapijom, koja je iznimno skupa, uz uvrštavanje tih lijekova na listu lijekova Fonda solidarnosti, potrebno osigurati i dodatna financijska sredstva. Kako se navodi, Zavod ne raspolaže sredstvima ni za trenutačne programe liječenja, a posebno ne za nove indikacije. U inicijativi je navedeno kako lijek metotreksat jest na esencijalnoj listi, ali nije za indikaciju reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti (već za onkološke i gastroenterološke pacijente).

Zaostajemo za regijom

U svijetu već dulje od 15 godina postoje lijekovi koji trajno mogu dovesti do zaustavljanja progresije bolesti i nazivaju se biološki lijekovi. Terapija na godišnjoj razini za jednog pacijenta stoji između 20.000 KM i 25.000 KM. S obzirom na to da je riječ o iznimno skupom liječenju, u inicijativi je naglašeno da se izdvoje određena sredstva za takvu vrstu liječenja. Prema ranijim iskustvima liječnika koji su liječili ovom metodom, rezultati su vidljivi već nakon tri mjeseca, ali zahtijeva kontinuiranu primjenu lijeka kako bi se pacijent doveo u stanje tzv. remisije ili odsutnosti znakova i simptoma aktivnosti bolesti.

U zemljama u regije - Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori nekoliko je tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti koji se uspješno liječe biološkim lijekovima. Od ožujka 2014. Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a odobrio je sredstva za financiranje biološke terapije i za liječenje nemalignih oboljenja osiguranicima kojima je nužna ta terapija. Do danas govorimo o približno 500 zbrinutih pacijenata samo s dijagnozom upalnih reumatskih bolesti. Dakle, ako živite u Istočnom Sarajevu, možete dobiti biološki lijek, a samo 10-ak km dalje, u Sarajevu, nažalost, nemate mogućnost pristupa toj terapiji.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije