Udruženje žena „Li-Woman“

“Aktivan graditelj a ne sljedbenik“ se provodi u Livnu, Glamoču, B. Grahovu, Drvaru i Mrkonjić Gradu

10.05.2019.
u 11:47

Građanima se predstavljaju vrijednosti etike, morala, integriteta i jača uloga u izgradnji mira i pomirenja

U cilju izgradnje mira i povjerenja u zajednici livanjsko Udruženje žena „Li-Woman“ do sada je realiziralo cijeli niz projekata a od veljače 2019. je u fazi realizacije sedmomjesečnog projekta pod nazivom „Aktivan graditelj, a ne sljedbenik“. 

Projektne aktivnosti podržane su od strane Ekumenske inicijative žena sa sjedištem u Omišu (RH), realizira se u tri ciklusa kroz 9 seminara i 5 uličnih akcija u pet lokalnih samouprava, Livnu, Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču u HBŽ, te Mrkonjić Gradu u RS-u. Želja im je, i cilj, da kroz navedene projektne aktivnosti i promotivni materijal predstave ciljnoj skupini, građanima, vrijednosti koje se odnose na etiku, moral, integritet (osobni i grupni, institucionalni) uključujući i religijske postulate te na taj način ojačaju njihovu ulogu (vjernika i ostalih) u izgradnji mira i pomirenja.

Odnos građana i njihove stavove vezano za vlastiti doprinos izgradnji mira kao i utjecaju vjerskih lidera, političara i medija na njih u tom procesu, doznat će putem ankete na uzorku od 150 ispitanika, po 30 u svakoj općini. Kroz anketna pitanja doznat će i mišljenje ispitanika o zloporabi vjere i politike u opstrukciji mira. 

Temeljem toga usmjeravat će daljnje aktivnosti na projektu, a promjena koju žele postići je ta da ciljna skupina građana razumije da je izgradnja mira i pomirenja dio njihovog sustava vrijednosti, da se „vrate“ sebi kao ljudskom biću, moralnom i etičnom, da kritički promatraju utjecaje koji dolaze od svakodnevne politike i njihove zloporabe vjere i nacije, kazala nam je predsjednica „Li-Womana“ Jasminka Borković, inače dipl. psihologinja. 

Kada shvate i razumiju da su često instrumentalizirani u dnevno političke svrhe, da im se, s manjom ili većom suptilnošću nameću 'neprijatelji' (ljudi drugih vjera i nacija), smanjit će se i predrasude i kategorizacije tipa „Mi“ i „Oni“, te povećati sposobnost kritičkog preispitivanja informacija plasiranih u medijima, ne svim, nego onim koji koriste jezik netolerancije i mržnje, te ugrožavaju mir i suživot. Tek kada dođu do spomenute promjene, građani će biti spremni na sljedeću, upoznavanje sa Svjetskim etosom, njegovim temeljima (kroz komparaciju religija i njihovih vrijednosti) i dokumentima koji promoviraju principe etike, morala, pristup miru i nenasilju, te njihovu primjenu u praksi.

Dakle, građani se trebaju vratiti svom 'ljudskom' identitetu i sustavu vrijednosti koji 'čovjeka' stavlja u prvi plan, čovjeka koji poštuje sebe, druge ljude, koji prihvaća različitosti, koji gradi mir i zajedništvo sa svim ljudima. Svjesni da je ta zadaća i više nego teška, da je riječ o dugotrajnom procesu, u Udruženju su se ipak odvažili i 'uhvatili' posla, a ako je suditi po posjećenosti radionica u svakoj od pet spomenutih općina/gradova, sjeme bi moglo pasti na  plodno tlo.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?