MOSTAR

Amir Gross Kabiri: Vlada FBiH omogućila je današnji uspjeh Aluminij Industrije

17.06.2022.
u 10:30

Premijer Fadil Novalić i ministrica financija i potpredsjednica Vlade FBiH Jelka Milićević s ministrima Nerminom Džindićem i Editom Đapo posjetili Aluminij Industriju

Nakon gotovo dvije godine od stupanja na snagu sporazuma o poslovnoj suradnji između Aluminija d.d. Mostar i kompanije Aluminij Industrija d.o.o. premijer Fadil Novalić je s ministricom financija i potpredsjednicom Vlade FBiH Jelkom Milićević te resornim ministrom Nerminom Džindićem i ministricom Editom Đapo došao u posjet Aluminij Industriji, piše Večernji list BiH.

Jedini u Europi

Prilikom posjeta visoki dužnosnici imali su priliku obići Ljevaonicu, kao i pogon Anode te se upoznati s budućim planovima M. T. Abraham Group, grupacije kojoj pripada i Aluminij Industrija d.o.o. Od ponovnog pokretanja proizvodnje Aluminij Industrija postigla je zavidne rezultate na stranom tržištu. Navedena kompanija u vrlo je kratkom roku utrostručila proizvodne kapacitete Ljevaonice te zaposlila više od 340 radnika.

Rezultati su to predanog, timskog rada svakog radnika kompanije na čelu s gospodinom Amirom Grossom Kabirijem. Prezentiran im je strateški plan razvoja M. T. Abraham Group za iduće razdoblje. Strateškim planom razvoja planirano je da pogon Anode počne s proizvodnjom početkom 2023. godine. Tim trenutačno radi s REEL GmbH, Njemačka, i R&D Carbon Ltd, Švicarska, na adaptaciji pogona kako bi se zadovoljile potrebe kupca. Ukupna planirana investicija za pogon Anode iznosit će 10,000.000 KM. Hvale je vrijedno napomenuti kako će pokretanjem pogona Anode Aluminij Industrija biti jedini proizvođač anoda u Europi. Kako bi se omogućio daljnji razvoj kompanije, M. T. Abraham Group uvijek je isticao kako mu je cilj postići energetsku neovisnost. Kako su prezentirali visokim dužnosnicima, M. T. Abraham Group već je izradio studiju izvodivosti solarne elektrane koju je revidirala i potvrdila renomirana revizorska kompanija iz Hrvatske.

Izgradnjom solarne elektrane Aluminij Industrija osigurat će električnu energiju za Ljevaonicu, pogon Anode i zgradu Uprave Društva. Nadalje, iz M. T. Abraham Group istaknuli su kako planiraju otvoriti logistički centar. Uzimajući u obzir kako je za zadovoljenje potreba mjesečne distribucije trupaca Aluminij Industriji potrebno više od 550 kamiona mjesečno, logičan je korak nabava vlastitih kamiona kako bi se osigurala djelomična distribucija proizvoda iz vlastitog logističkog centra. Navedeno, naravno, uključuje i otvaranje novih radnih mjesta u Aluminij Industriji.

Plinovod za budućnost

Za postizanje energetske neovisnosti, istaknuli su, potrebno je izgraditi kombiniranu kogeneracijsku plinsku elektranu, čija je izgradnja uvjetovana realizacijom plinovoda “Južna interkonekcija BiH i RH”. Time bi Aluminij Industrija osigurala održivu, raznoliku i pouzdanu opskrbu prirodnim plinom za potrebe cijelog tvorničkog kruga. Finalni proizvod uvijek je bio dio plana M. T. Abraham Group. Premijeru i ministrima također je prezentiran i ovaj projekt koji je već u prvoj fazi. M. T. Abraham Group planira otvoriti postrojenje za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju. Navedeno su opravdali činjenicom da su dijelovi za automobile ključni rastući segment ekstrudiranih dijelova te čine oko 90% ukupnog udjela u tržišnoj vrijednosti ekstrudiranih aluminijskih dijelova u automobilskoj industriji. Pokretanje pogona za proizvodnju finalnog proizvoda podijeljeno je u više faza, od kojih je prva već u tijeku. Prezentiranim projektima, od kojih su neki već u početnim fazama realizacije, M. T. Abraham Group nastavlja svoj razvoj i rast. Otvaranje novih radnih mjesta, razvoj industrije upravo je ono što je potrebno ekonomiji BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?