Iskustvo volontiranja puno je pomoglo

Anamarija Musa, Gruđanka u Europskom parlamentu

ggsfgsgsdgsd
06.03.2017.
u 11:07

Mnogima je san doći do Europskog parlamenta i vidjeti kako se na jednom mjestu kroji sudbina Europske unije, ali i cijeloga svijeta. Mnogim nadarenim studentima proteklih godina to je i pošlo za rukom.

Ovih dana ekipa portala Grude.com razgovarala je s Gruđankom Anamarijom Musom. Ova svestrana studentica prava opisala nam je kako je tekao njezin put do stažiranja u Europskom parlamentu.

- Danas se mladima, a to znači i mladim Hrvatima u Bosni i Hercegovini zaista nudi mnogo prilika za rad i stažiranje u institucijama Europske unije. Kao studentica prava već na drugoj godini sam se zainteresirala za rad institucija EU, Parlamenta i Suda Europske unije najviše. Slušajući predavanja profesora Siniše Rodina na katedri Europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, shvatila sam da je pravo Europske unije nekako smjer u kojem želim ići. Tijekom studiranja u Zagrebu sudjelovala sam na simulaciji rada Europskog parlamenta, gdje studenti iz prve ruke mogu iskusiti zakonodavni postupak i okušati se na par dana u pozicijama zastupnika Parlamenta, što je jako zanimljivo iskustvo, govori nam studentica Anamarija Musa, navodeći sve važne podatke vezane za pravo EU.

Kazala nam je i kako se odlučila stažirati u Europskom parlamentu. - Prošle godine na stranicama hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, objavljen je natječaj za volontiranje u njegovom regionalnom uredu u Splitu. To je bio poziv studentima viših godina, bilo kojeg fakulteta, za stjecanje iskustva u obavljanju administrativnih poslova, pisanju članaka za službenu publikaciju, pisanju prijevoda, organiziranje konferencija, i dobivanje nekog uvida u rad Europskog parlamenta obrađujući teme bliske interesima njegovog Kluba zastupnika (Zeleni/ Europski slobodni savez). To me zainteresiralo dovoljno da pošaljem motivacijsko pismo, ispunim prijavni obrazac i pošaljem svoj životopis, govori Anamarija.

Naglašava da je nakon mjesec dana dobila poziv za razgovor, a nedugo nakon i mjesto u uredu u Splitu. - Tih 6 mjeseci volontiranja iliti stažiranja u uredu mi je pomoglo u stjecanju nekog praktičnog iskustva, vježbanju stranog jezika i time sam dobila uvid u teme i brige Europskog parlamenta i drugih institucija, a nakon toga dobila sam poziv i za jednomjesečni staž u Europskom parlamentu u Briselu kojeg trenutno obavljam, govori buduća pravnica.

Ističe da je kad se prijavljujete za volontiranje ili stažiranje uvijek poželjno imati neko iskustvo ili preporuke. - Ja nisam imala preporuke, a moje iskustvo nije bilo previše veliko, ali je pomoglo iskustvo volontiranja nakon povratka iz SAD-a u sa programa razmjene, znanje engleskog jezika i sudjelovanje na simulacijama na fakultetu. U trećem razredu gimnazije dobila sam stipendiju od US State Departmenta u okviru njihovog YES programa učeničke razmjene. To je program koji se i danas provodi među srednjoškolcima u BiH, 8 godina nakon prve generacije učenika koja je otišla živjeti i školovati se u SAD, a među kojima sam bila i ja. Tijekom boravka u saveznoj državi Iowi, imala sam i neke zadatke kao stipendistica među kojima su bili i sati volontiranja. Po povratku sam također volontirala zajedno sa ostalim stipendistima moje generacije, govori za Grude.com ova uspješna mlada Gruđanka.

Na kraju je dala savjet mladima u Grudama, ali i šire. - Ja sam odrasla u Grudama i znam koliko pametnih i sposobnih mladih ljudi imamo. Nažalost često se za bilo kakvu priliku moraju sami boriti i dosta tražiti i biti uporni i čekati, jer živimo u državi koja se ne trudi i ne ulaže u mlade i u obrazovanje, sa prema mom mišljenju iskrivljenim sustavom vrijednosti. Tijekom studiranja bitno je uvijek, bilo koji posao da želite stjecati iskustvo izvan fakulteta, volontirati, učiti jezike, sudjelovati u radu udruga i različitih organizacija jer su to izvrsne stavke za životopis koje poslodavac cijeni. Prilike za stažiranje u EU uvijek postoje, u gotovo svim institucijama traže se stažisti. Hrvatski studenti u BiH mogu zbog državljanstva iskorištavati te prilike, a dovoljno je zaista samo otvoriti službene stranice pojedinih institucija i istražiti gdje se i koje se pozicije nude, u koje vrijeme i prijaviti se. Iskreno se nadam da će i moje iskustvo ohrabriti i potaknuti mlade ljude u Hercegovini koji imaju želju okušati se u radu EU institucija, a nakon toga možda i primijeniti stečeno znanje u svojoj zajednici, zaključila je za portal Grude.com ova mlada i uspješna djevojka, stažistica Europskog parlamenta i buduća pravnica.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?