U petak izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji

Andrea Radman: Pobjeda od prošle godine ne može se opisati riječima

04.07.2018.
u 14:36

Peti put zahvaljujući Udruzi za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH “Stećak” održat će se Revija tradicijske odjeće te će biti izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. U Tomislavgradu će se u petak naći 27 djevojaka iz čak 21 države, a jedna od njih tog dana će ponijeti titulu najljepše.

Sačuvati tradiciju

Većina djevojaka nije se samostalno odlučila prijaviti na ovo natjecanje, motiv su im kulturno-umjetnička društva i udruge koje promiču hrvatsku tradiciju u njihovim državama. Tako je Martinu Mandolesi iz Italije prijavila udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima, a u tom gradu Martina i živi. Vjerojatno, da nam je netko tvrdio kako postoji djevojka čiji je otac iz Rima, a majka iz Rame, ne bismo vjerovali, ali upravo to je slučaj kod Martine. - Otac mi je iz Rima, a mama iz Rame. U Hrvatskoj i u BiH od rođenja provodim dosta vremena i to mi je pružilo priliku za usavršavanje hrvatskog jezika i upoznavanja hrvatske kulture i tradicije - govori nam Martina. Njemačku pak predstavlja Klara Jamić. - Krenula sam s folklorom kad sam imala 4 godine i od tada sam se zaljubila u ples, pjesmu i pogotovo u nošnje. Bitno mi je da se sačuvaju tradicionalna hrvatska baština i ljepota različitih nošnji. Iz tog sam se razloga odlučila sudjelovati na ovoj reviji. Uz podršku moje folklorne skupine “Dijaskorak” i Davida Pehara prijavila sam se i pripremila. Moji korijeni potječu iz Livna i Siska, a rođena sam i živim u Njemačkoj - govori nam Klara. Ističe da joj je čast sudjelovati na 5. reviji koja će se održati u susjedstvu Livna, u Tomislavgradu. - Folklor je ispunio velik dio mog života i zato sam jako sretna što je udruga “Stećak” odlučila organizirati jednu ovakvu manifestaciju - govori nam predstavnica Njemačke. I ostale djevojke pripremaju se za spektakl, a Andrea Radman iz Švedske priprema se predati lentu najljepše koju je osvojila prošle godine. - Godina dana je brzo prošla, a čini mi se kao da je bilo jučer. To je doživljaj koji nikad neću zaboraviti. Kao osoba ostala sam ista, ali to novo iskustvo i druženje s drugim curama iz raznih zemalja je nešto posebno. Kad vidim te cure i narodne nošnje naših krajeva, znam da smo sve pobjednice. To je ljepota koja krasi našu Hrvatsku - govori nam prelijepa Andrea. Njezini korijeni su iz Banje Luke, odakle su njezini roditelji protjerani. - Kada je počelo protjerivanje Hrvata, moji roditelji, brat i sestra bili su prisiljeni napustiti zemlju i krenuti u potragu za novim domom i tako je obitelj uspjela doći do Švedske u kojoj i danas živimo - kaže nam. Što se tiče planova za budućnost, Andrea će nastaviti sa školovanjem iduće godine, dok ove planira raditi i putovati.

To treba doživjeti

O manekenstvu ili modelingu, s obzirom na prošlogodišnju pobjedu i broj glasova koji je osvojila, zasad ne razmišlja. Poslala je poruku djevojkama koje se ove godine natječu. - Poručila bih im da budu sretne i ponosne što sudjeluju u natjecanju. Pobjeda nije bitna, one su sve pobjednice jer predstavljaju našu lijepu Hrvatsku. To je za mene bilo lijepo iskustvo i nešto posebno što se ne može opisati. To treba doživjeti. Nova poznanstva i druženje su nešto prekrasno. Cure, samo hrabro i uživajte - kazala nam je prošlogodišnja pobjednica te je ovom prilikom zahvalila velečasnom iz Hrvatske katoličke misije Göteborg Mladenu Vuku koji joj je prošle godine predložio da se prijavi na natjecanje i sudjeluje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?