radnike traže i na SUM-u

Andrea se već prijavila za sezonski posao u Hrvatskoj

14.03.2019.
u 09:37

Poslovni susret poslodavaca sektora turizma i trgovine i studenata Sveučilišta u Mostaru, Sajam poslova, organiziran je u suradnji Hrvatske gospodarske komore, Gospodarske komore FBiH te SUM-a.

Kreirati poslovni ambijent

Susret je inicirala Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split u cilju aktivnijeg pristupa rješavanju problema nedostatka radne snage. Sudjelovali su poslodavci iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije koji su studentima predstavili potrebe za kadrom, odnosno upoznali ih s kvalifikacijama i vještinama koje očekuju od budućih radnika te uvjetima koje im nude. Predsjednik GK FBiH Marko Šantić istaknuo je kako je ideja potekla iz predstavništva HGK u Mostaru, nastavila se preko GK FBiH i ŽK Split. - Danas nitko nema moralno pravo zadržati mladog čovjeka na nekom mjestu ako mu se drugdje nudi dvostruko ili trostruko veća plaća. Na institucijama u BiH, politici i Sveučilištu, kao i Gospodarskoj komori je da zajedno kreiraju poslovni ambijent koji će u konačnici značiti i veće plaće zaposlenih - rekao je Šantić. Prorektor za poslovanje i ljudske potencijale Zdenko Klepić naglasio je kako je ovo izuzetna prigoda, odnosno win-win kombinacija i poslodavcima i studentima. Glavni cilj je povezati studente s poslodavcima i poslovnim svijetom. - Naša namjera i želja je omogućiti studentima poslovnu prigodu i stjecanje novih znanja ljeti, a poslodavcima da dobiju mlade, inovativne i kompetentne ljude - kazao je Klepić. Viša stručna suradnica HGK Antonija Bašić kazala je kako je ove godine odobrena kvota od 65.000 stranih radnika te da je susret organiziran kako bi se popunili svi potrebni kadrovi za uspješnu sezonu.

Dobar odziv

- Zato smo ovdje odlučili organizirati događaj na kojem ćemo privući sezonske zaposlenike u najtraženijim sektorima u RH, a to su turizam, ugostiteljstvo i trgovina - rekla je Bašić. - Tražim posao recepcionarke ili turističkog vodiča, prijavila sam se kod nekoliko poslodavaca. Susret mi se jako sviđa, omogućio nam je lakši dolazak do potrebnih informacija i zapošljavanja - kazala je Andrea Čalić, studentica druge godine diplomskog studija engleskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu SUM-a. - Raspitao sam se u kojim sve mjestima nude posao te koji je raspon plaća i osiguravaju li smještaj - kazao je Mate Jonić, student druge godine diplomskog studija Geografije na FPMOZ-u. Dražen Beronja, zamjenik direktora hrane i pića u hotelu Radisson Blu Resort&Spa u Splitu, zadovoljan je odzivom te je naglasio kako nude studentima uvjete sukladne zakonu o studentskim poslovima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?