NJEMAČKA

Angela Merkel predvodi borbu protiv nacista i desnih ekstremista

05.09.2020.
u 13:42

Angela Merkel se sve intenzivnije posvećuje borbi protiv desnog ekstremizma. Inicijative civilnog društva nadaju se još većoj podršci – i za svoj rad, ali i za ugrožene osobe.

Njemačka vlada ubuduće želi intenzivnije pomagati ljudima. Nakon rasistički motiviranog atentata u saveznoj pokrajini Hesen početkom ove godine u kojem je ubijeno devet osoba stranog porijekla, kabinet Angele Merkel je utemeljio posebni odbor koji se bavi isključivo desnim ekstremizmom. U tom tijelu se nalaze visokorangirani predstavnici vlasti, a na njegovom čelu je lično sama kancelarka. U srijedu se odbor sastao po drugi put i njegovi članovi su saslušali svjedočanstva osoba koje su i same doživjele mržnju, neprijateljstvo pa čak i bili meta pokušaja ubojstva. 

- Razgovaramo s onima koji su doživjeli desni ekstremizam i rasizam - rekao je savezni ministar unutarašnjih poslova Horst Seehofer. Njegova je poruka objavljena na Twitteru Saveznog ministarstva unutarnjih poslova poslova.

- Zaštita od desno-ekstremnih napada je jedna od najvažnijih preporuka, kaže Jutta Weduwen. Ona je voditeljica akcije "Mirovne službe pomirenja (Sühnezeichen Friedensdienste)", koja se povezela s drugim udruženjima i zajedno se anagažiraju na prevenciji desnog ekstremizma. Civilno društvo je ključni temelj u borbi protiv desničara, kaže ona. I zahtijeva trajno financiranje projekata kako ne bi morali svakih nekoliko godina ponovno podnositi zahtjeve za odobravanje sredstava - prenosi DW.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lojtra2
15:19 05.09.2020.

Skroz je logično da ti desni ekstremisti veličaju Nacional-Socijalističku-RADNIČKU-Partiju i njihovu simboliku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?