Komisija „Justitia et pax“

Apel biskupa u BiH: "Odlučnije pristupiti temeljitim ustavnim promjenama cjelokupnog bh. društva"

Franjo Komarica
10.12.2021.
u 19:06

Nagla poskupljenja prijete da u društvu izazovu ozbiljnije egzistencijalne poteškoće i probleme za nemali broj naših sugrađana. Osobito su pogođene obitelji s malom djecom, te siromašne starije osobe, koje su sada još osamljenije“.

Komisija „Justitia et pax“ Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je danas Apel uz Međunarodni dan ljudskih prava, koji je potpisao predsjednik Komisije dr. mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki.

Kao i svih proteklih godina, prigodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir) uputila je crkvenoj i društvenoj javnosti Apel, koji je objavila BKBiH. 

U dokumentu kojeg je potpisao mons. Komarica istaknuto je kako treba podsjetiti da Crkva smatra vrijednim hvale i poštovanja djelo onih, koji se na službu ljudima posvećuju dobru države i uzimaju na sebe teret te odgovornosti. Poglavito politički dužnosnici.

„Politika, okrenuta osobi i društvu, nalazi neprestani smjer svoga putovanja u obrani i promoviranju pravde – u smislu 'kreposti', za koju se svi moraju odgajati, i u smislu moralne 'snage', koja podupire zalaganje u prilog pravima i dužnostima svih i svakoga, na osnovu slobodnog dostojanstva svakog ljudskog bića“, istaknuto je.

Dalje je objašnjeno kako se Komisija ovaj put usredotočila na neke osobito aktualne i izazovne problem u BiH, te dobronamjerno upućuje poziv na konstruktivno zajedničko djelovanje.

Iz Komisije su se osvrnuli i na posljedice pandemije koronavirusa: „Pandemija je izmijenila i u mnogočemu utjecala i utječe na cjelokupni život i našeg društva. Ne ulazeći ovom prigodom u aktualne rasprave koje se tiču epidemioloških mjera, posebno cjepiva, valja istaknuti stanje opće zabrinutosti i napetosti kod brojnih naših sugrađana, što se manifestira na različitim životnim područjima. Uz velike pritiske na zdravstvene radnike i cijeli zdravstveni sustav, pandemija izrazito utječe na ionako tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji, o čemu svjedoči ubrzani rast cijena osnovnih životnih namirnica. Nagla poskupljenja prijete da u društvu izazovu ozbiljnije egzistencijalne poteškoće i probleme za nemali broj naših sugrađana. Osobito su pogođene obitelji s malom djecom, te siromašne starije osobe, koje su sada još osamljenije“.

Posebna pažnja se posvetila i povećanom broju slučajeva nasilja u obitelji i nasilja nad djecom, te pojavama depresije i slučajevima suicida u svim dobnim skupinama. Naglašen je i problem političko-medijskog stvaranja panike koji je posebno prisutan u tekućoj godini. „Ne samo da je duboko nehumano i anticivilizacijski nego i nedopustivo i neprihvatljivo ponovno pozivanje (u ime koga?!) na 'rat i oružje'! Takav način javne rasprave sigurno ne doprinosi izgradnji nužno potrebnog međusobnog povjerenja i uvažavanja. Uočljiva je u našem bosanskohercegovačkom društvu potreba za iskrenim i otvorenim dijalogom – koji nerijetko mora sadržavati spremnost na kompromise – a bez kojeg dijaloga nema pravednog političkog uređenja zemlje utemeljenog na poštivanju temeljnih prava ljudi – pojedinaca, naroda i manjinskih grupa“, podcrtano je.

Ostale teme kojih se Apel dotiče su i problem ugrožavanja privatnog vlasništva zbog nepostojećeg Zakona o povratu imovine te uloga predstavnika Međunarodne zajednice, prenosi Nedjelja.ba.

„Komisija Justitia et pax još jednom ističe kako je iskreni i konstruktivni dijalog jedini mogući način uspostavljanja prijeko potrebnog pravednijeg društva u cijeloj našoj zemlji. Ponovno potiče sve odgovorne domaće i međunarodne političke predstavnike da odlučnije pristupe temeljitim ustavnim promjenama cjelokupnog bosansko-hercegovačkog društva – na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti, te legitimnog predstavljanja njegovih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina. Građani ove zemlje očekuju i imaju pravo živjeti u okruženju, u kojem se poštuju standardi i sve konvencije o ljudskim pravima modernog svijeta, poglavito na europskom kontinentu“, naglašeno je na kraju teksta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?